‘Heel weinig over jeugdbeleid in jaarrede’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

5 Oktober 2019 00:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Ik heb de jaarrede gevolgd en uit mijn bezorgdheid om het feit dat er elke keer weer heel weinig wordt gesproken over het jeugdbeleid.” Zo stelt Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) over de jaarrede van president Desi Bouterse.

Hoewel het staatshoofd enkele zaken heeft genoemd die betrekking hebben op de ontwikkeling van jongeren, zijn volgens Koniki diverse cruciale punten niet aan de orde gekomen. "We hebben niet gehoord dat de president heeft gesproken over hoe hij onze jongeren een schooljaar zonder belemmering zal garanderen." Hiermee verwijst hij naar de protestactie van de Bond van Leraren, waardoor het onderwijsproces op de scholen niet is gegarandeerd. Hij verwijst ook naar de frequente staking van schoolbusvervoerders.

De jeugdparlementsvoorzitter vindt verder dat het staatshoofd niet voldoende is ingegaan op het aspect van kwaliteit onderwijs. In zijn rede noemt Bouterse onder meer het verder inzetten van ICT in het onderwijs als een maatregel voor kwaliteit onderwijs. Verder zullen mogelijkheden worden bekeken voor e-education in alle delen van Suriname. Echter, stelt Koniki, houdt kwaliteit onderwijs veel meer in dan dat. "Er is niet gezegd hoe de regering inhoud en vorm gaat geven aan een veilige schoolomgeving en welke duurzame oplossingen er daarvoor zijn. Niet pas wanneer iets zich voordoet moet dit de aandacht krijgen."

Goede infrastructuur op scholen zoals goede sanitaire voorzieningen, vallen ook onder de noemer kwaliteit onderwijs, stelt hij. De NJP-voorzitter verwijst met name naar scholen in het binnenland. Het jeugdparlement heeft enkele weken terug een advies rapport aangeboden aan de minister van Onderwijs over vraagstukken die met het onderwijs te maken hebben. De leiding is voor maandag door het ministerie uitgenodigd voor een onderhoud hierover.

Wat volgens Koniki nog meer ontbreekt in de jaarrede, is het aspect van werkgelegenheid voor de jeugd. Hij merkt dat jongeren veelal geen werk kunnen vinden dat gekoppeld is aan hun studie. De jeugdvertegenwoordiger mist ook het aspect van kinderarbeid. "Er is een actieplan uitbanning kinderarbeid ontwikkeld door het Ministerie van Arbeid, maar ik heb nog niet gehoord hoe het plan uitgevoerd zal worden, terwijl het heel belangrijk is en er veel geld en tijd in is gestopt." Het NJP is een van de groepen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van dit plan.

Als een van de volgens hem weinige lichtpunten in de jaarrede, noemt Koniki het besluit van de regering om geen heffing van ouderbijdrage meer te laten plaatsvinden voor leerlingen van scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs op juniorenniveau. "Ik hoop dat men consistent blijft hierin." Het jeugd- parlement zal vandaag tijdens een huishoudelijke vergadering verder ingaan op deze punten. De jeugdparlementariërs komen na ruim acht maanden weer bijeen om te vergaderen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel