Ex-jeugdparlementariër Sampie vreest voor coup VMSS

Edgar Sampie. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 Oktober 2019 19:26

Voor mij lezen

Edgar Sampie, ex-jeugdparlementariër, vreest voor een coup van de Vereniging voor Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS) door afgevaardigden van de zittende regering. Dit is volgens Sampie ook gebeurd met het Nationaal Jeugdparlement. Zij gaan proberen deze onafhankelijke organisatie van studenten te coupen, zodat zij het beleid kunnen bepalen en de studenten zodoende makkelijk te kunnen misleiden, merkt Sampie op.

De VMSS is de grootste studentenorganisatie in Suriname en heeft veel invloed op de studenten. Dat ziet de regering als gevaar voor haar loze beloften. Precies hoe ik gewaarschuwd had over het gevaar dat het Jeugdparlement 100 procent gepolitiseerd wordt, waarschuw ik nu ook over de politiek strategische overname van de VMSS. Nu hoor je niets meer van het Jeugdparlement. Die organisatie is 100 procent monddood gemaakt door de zittende regering, aldus Sampie.

Het grootste doel van de VMSS is ervoor te zorgen dat elke student in Suriname, ongeacht de studie-instelling, in aanmerking komt van een woning. Deze vereniging heeft vanaf de oprichting gesprekken gevoerd met de regering en er zijn duidelijke afspraken gemaakt. In Suriname is deze vereniging ook een van de grondleggers van dit idee.

“Ik heb gemerkt dat de regering het niet naar haar zin heeft hoe de VMSS neutraal is. Daarom is er laatst onthuld dat zaken omtrent grondaanvragen en gronduitgiftes aan studenten geïnstitutionaliseerd zullen worden, zonder daarbij de initiatiefnemer, VMSS, te betrekken of te raadplegen.”

Hierop heeft de VMSS gereageerd met een schrijven dat zij gekend wenst te worden, aangezien zij al jaren bezig is met zaken omtrent woningen en grondaanvragen voor en door studenten. De VMSS heeft al een bepaalde lijn opgezet, die gewoon gevolgd kan worden door de regering.

Omdat de regering de VMSS niet kan sturen zoals zij wenst, zal er alles gedaan worden om haar mensen in de voor hun nodige posities te krijgen. Op 14 oktober is er een bestuursverkiezing en is al duidelijk te merken dat partijloyalisten naar voren geschoven worden als kandidaten.

“Ik heb jaren jongerenwerk gedaan en heb een aantal ervaringen opgedaan. Wanneer jongeren onafhankelijk werken en denken, ziet de zittende regering dat als gevaar. Terwijl er alle ruimte gecreëerd dient te worden voor de organisaties om hun onafhankelijke taak te kunnen uitvoeren.”

Sampie doet een beroep op alle studenten om zich niet te laten misleiden door de loze beloftes van de kandidaten die gestuurd worden door de regering, maar te staan achter het huidige bestuur van de VMSS. Het huidige bestuur heeft het aardig gedaan en zal de ruimte moeten krijgen om de projecten, die in uitvoering en planning zijn, af te kunnen ronden.

De VMSS moet voor altijd neutraal blijven en werken. Ook dient de regering de VMSS altijd te respecteren, omdat zij de grootste studentenorganisatie is in Suriname. De regering dient de VMSS als partner mee te nemen in alle plannen wat huizenbouw en grondaanvragen voor studenten betreft, benadrukt Sampie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel