COLUMN: Luna

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Oktober 2019 14:00

Voor mij lezen

“Ciao Querida”, appte Luna aan het eind van ons gesprek. Door mijn nada Spaanse woordenschat reageerde ik: “Wel super dat jij vloeiend Spaans spreekt”, doelend op haar Caribische achtergrond. ”Ik ervaar mijn Spaanssprekende afkomst niet als super”, zei de van origine Dominicaanse die ook assertief is van karakter. Ze gaat door: “Er zijn op de glo-scholen vooroordelen ten aanzien van het Zuid-Amerikaanse en Caribische ras. Al sinds ik als kind van vijf jaar hierheen kwam met mijn moeder. En nog steeds bij mijn kinderen! Ik ervaar vooroordelen bij de inschrijving. Dat wat vandaag is gebeurd, is gewoon vreselijk”.

Ze vertelt dat de directeur van de school waar haar kind op zat weigerde hem weer in te schrijven ondanks dat de inspectie constateerde dat de afschrijving onrechtmatig is. In bijzijn van haar zoon, twee leerkrachten en een onderwijsdeskundige werd Luna op de eerste schooldag aangesproken door het hoofd. Tijdens dit gesprek voelde zij zich gediscrimineerd, beledigd en werd haar 'buitenlandse' afkomst er subtiel bij betrokken. Als kind had ze dit vaker meegemaakt.

"Mijn Spaanssprekende moeder werd altijd afgesnauwd vanwege onze komaf en haar taalbarrière. Terwijl ze heel erg haar best deed om Surinaams te spreken. Mijn zussen en ik werden door leerkrachten en kinderen gepest dat wij prostituees waren. Uiteraard ingefluisterd door ouderen. Dit was zelfs op de mulo nog het geval". Dus ging haar moeder niet meer naar school omdat ze belachelijk werd gemaakt en uitgelachen. "Ik ervaar nu bij mijn kinderen dat mijn naam voor hetzelfde zorgt. "Yu e taki Sranan Tongo?" wordt weleens gevraagd voordat Luna haar mond opendoet. Terwijl ze accentloos Nederlands spreekt.

Door deze ervaringen en bang voor het rancuneus gedrag van het betreffende schoolhoofd besloot ze haar zoon toch af te schrijven. "Mijn kind is psychologisch kapot gemaakt. Hij was lichamelijk gespannen en barstte in de auto in tranen uit na de tirade van dit schoolhoofd." Op weg naar de auto werd ze op het schoolerf in het Surinaams aangesproken door een Braziliaanse moeder met twee dochters. Ondanks een briefje van Onderwijs weigerde het hoofd om de meisjes in te schrijven.

Een andere, Spaanssprekende, vrouw zei dat ze haar kinderen niet elders wilde plaatsen waar veel Braziliaanse kinderen zitten. Ze moeten Nederlands leren en Surinaamse vrienden krijgen. "Deze vrouwen willen ook echt een andere toekomst voor hun kinderen maar ondervinden veel problemen bij de inschrijving. Ze worden gediscrimineerd", zegt Luna. Volgens haar omdat er wordt gezegd dat Braziliaanse kinderen al vroeg seksueel actief zijn en voor problemen zorgen op school.

Een schoolhoofd van Latour legt mij uit dat dit inderdaad meespeelt maar geen reden is om hen niet te plaatsen. Ze hebben inderdaad extra begeleiding nodig in de klas vanwege hun taalachterstand. Maar vooral ook buiten school zodat ze goed kunnen integreren. Daar is echter helaas geen geld voor. "De concentratie van nieuwkomers op een school is ook gekoppeld aan de wijk waar veel mensen wonen met dezelfde etnische afkomst", legt ze uit. "De Guyanezen zijn aan de Drambrandersgracht, Chinezen en Brazilianen op Noord net als de Spaanssprekenden. Op Latour komen veel kinderen uit het binnenland." Zij zelf leidt een EBG-school en is blij met haar reservekracht. Ze onderkent de dringende behoefte aan maatschappelijk werkers voor de begeleiding van de kinderen buiten school om.

Deze week was de benoeming van drie schooldirecteuren voorpagina- nieuws. De Bond van Leraren (BVL) eist dat de benoemingen worden teruggedraaid zodat de onderdirecteuren van de respectievelijke scholen, volgens het systeem van gewoonterecht, aanspraak maken op de functie omdat zij daar ook de expertise voor hebben. Je kunt je afvragen of automatisch doorgroeien naar een functie nog van wel van deze tijd is. Feit is dat Suriname midden in een nieuwe integratiefase is. Na 35 jaar is Luna Surinaamse maar voelt zich soms nog weleens gediscrimineerd. Zijn we dus minder tolerant dan we elkaar altijd willen laten geloven?.-.

 bijlhoutdwt@hotmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel