Salades niet altijd gezond

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 September 2019 14:23

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Aan de ene kant denkt men dat als je zegt salades dat het allemaal gaat om ‘groen voer’ vooral bestemd voor ‘geiten en konijnen’. En vaak denkt men ook dat alle salades gezond zijn. Maar er is een hele wetenschap over wat de juiste samenstelling moet zijn van een salade om het predicaat ‘gezond’ te krijgen. “De laatste tijd is het een trend dat iedereen aan de salades slaat en vaak hebben mensen een vertekend beeld van wat een gezonde en goede salade is”, vertelt Marcella Roseval.

Haar organisatie 'A healthy Lifestyle' beijvert zich al langer dan vijf jaar voor het bevorderen van een gezondere leefstijl onder de Surinaamse bevolking. Zondag wordt in het Lalarookh gebouw er een dag gewijd aan de 'welles en nietes' van salades en detoxen.  "Waar men niet bij stilstaat, is dat je salades hebt bestemd voor breakfast, lunch en avond. En ook dat een salade een hele maaltijd kan worden door de juiste toevoegingen. Er is best veel te vinden maar dat kan soms ook aardig verwarrend zijn als de 'deskundigen' elkaar tegenspreken", meent Roseval.

Zij legt uit dat vanuit de cultuur, de beschikbare groenten en dus ook een grote variatie aan salades mogelijk is. Daar komt nog bij kijken dat iedereen zijn of haar energie level anders is. "Wat voor jou vullend is, laat bij mij misschien een gat achter. Het persoonlijk metabolisme, dus hoe actief je bijvoorbeeld bent, heeft ook invloed op hoe jij je salade samenstelt." Het is daarom van essentieel belang om te leren 'luisteren' naar je lichaam. "Een vaag begrip maar jij bent degene die voelt als je je bekomst hebt. Jij bent het die weet wanneer je energie level topt nadat je wat hebt gegeten of wat je juist loom maakt".

Wat is een gezonde saus, mag je nooit meer mayonaise, zijn er vervangers, alle vragen mogen gesteld worden aan Giovanni Ravenberg. "Een kok, nutritionist en vegan professional die vaker masterclasses geeft. "Maar dat wil niet zeggen dat hij het alleen over vegan food zal hebben. Hij zal deelnemers gewoon de tools, kennis en variaties die mogelijk zijn bij het maken van een gewone salade geven. Maar ook hoe je een salade kan aanvullen tot een volwaardige maaltijd. Want dat is ook mogelijk". Ook detoxen, ontgiften, is tegenwoordig een gezondheids hype. Iedereen moet en zal op de een of andere manier detoxen.

Zij het nu met dubieus duur fruitwater of tabletten, of zelfs door middel van speciale machinale voetbaden. "We zullen stilstaan bij de natuurlijke ontgifting van het lichaam, ophoping van giften en andere toxines in het lichaam, hoe giftig je lichaam is en vanwaar de diverse giften vandaan komen. De meeste mensen denken dat alleen wanneer je junkfood eet je dan gifstoffen in je lichaam hebt, maar er komt zoveel meer bij kijken. Weet je dat je als je in een buurt woont waar veel auto's rijden je uit de lucht die je inademttoxines binnenkrijgt die soms niet vanzelf weg flushen?" vraagt Roseval.

Op deze dag zal de nieuwe dienst van 'A healthy lifestyle' worden gelanceerd om mensen te helpen om op een simpele manier te kunnen detoxen. Marieska - Lodik Pansa (ziekenhuis hygienist) zal deze workshop verzorgen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel