Governor Van Trikt: “Bedrag eerste zending US-dollars Fed is niet relevant”

De Centrale Bank van Suriname heeft vrijdag een informatiesessie georganiseerd waar zij informatie heeft verstrekt over de wisselkoers, vooruitzichten, plannen, geldimport en vernietiging en strategieën. Governor Robert van Trikt is op tal van v
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 September 2019 00:01

Voor mij lezen

Het is niet relevant wat het bedrag is dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als eerste zending aan US-dollars heeft ontvangen van de Federal Reserve Bank (Fed), de centrale bank van de Verenigde Staten, geeft governor Robert van Trikt te kennen. Met de Fed is een service-overeenkomst getekend welke inhoudt dat die de CBvS altijd gaat kunnen voorzien van contante Amerikaanse dollars.

Het geld wordt giraal gestort op de rekening van de Fed en dan wordt het papiergeld naar Suriname overgebracht. “Die lijn is er voor altijd”, zegt Van Trikt. Hij geeft ook mee dat het omzetten van giraal geld naar chartaal door de Fed geen monetair effect zal hebben op de Surinaamse economie. Het maakt voor hem dan niet uit als het bedrag 2000, 4000, 8000, 10 miljoen, 20 miljoen, 70 miljoen of 100 miljoen Amerikaanse dollars is. Het is volgens de governor niet relevant om te weten hoeveel cash binnenkomt. De informatie over welke dag het is binnengekomen en alle andere informatie met betrekking tot onder andere transporteren van het geld wordt niet verstrekt vanwege privacy redenen.

Van Trikt verduidelijkt eveneens dat de CBvS geen onderpand heeft moeten geven aan de Fed zoals wordt beweerd. Hij legt uit dat een team vijf maanden lang intensieve voorbereidingen heeft gedaan om te voldoen aan de stringente voorwaarden die de Fed stelt voor het verzorgen van valutadiensten.

William Orie, Deputy Governor Director Directorate Monetary & Economic Affairs bij de CBvS, geeft aan dat met het beschikbaarstelling van vreemde valuta aan de commerciële banken het ervoor zorgt dat er nu een vlotter verloop is van de cashflow van Amerikaanse dollars. Voorheen konden cliënten niet optimaal beschikken over contante dollars ondanks die wel beschikbaar waren op hun rekening. Banken stelden zelfs dagelijkse limieten die nu niet meer gehanteerd worden. Orie geeft ook meteen aan dat de CBvS geen valuta beschikbaar zal stellen aan cambiohouders. De dollars kunnen wel bij hen terechtkomen wanneer mensen die wisselen bij hen.

De CBvS heeft vrijdag een informatiesessie georganiseerd waar zij informatie heeft verstrekt over de wisselkoers, vooruitzichten, plannen, geldimport en vernietiging en strategieën. Er zijn presentaties geweest over de geldimport en geldvernietiging, het wisselkoersbeleid van de CBvS en het Strategisch beleid CBvS 2019-2021 en daar zijn er tal van vragen over gesteld.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel