Wereldbank leent Suriname US$ 58 miljoen voor diversificatie economie

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

28 September 2019 17:02

Voor mij lezen

De samenwerking tussen Suriname en de Wereldbank is na 30 jaar van stilstaand weer op gang gekomen. Als resultaat hiervan zijn in 2019 twee leningen goedgekeurd voor een totaalbedrag van US$ 58 miljoen voor de ontwikkeling van het concurrentievermogen en de diversificatie van de Surinaamse economie.

Woensdag werd door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën met de Wereldbank-vertegenwoordiger, Yelena Fadeyeva, de lening van US$ 23 miljoen getekend voor het Competitiveness and Sector Diversification project. Het project heeft als specifieke doelen de verbetering van het bestuurlijk kader van de ‘extractive industry’, ondersteuning aan small and medium sized enterprises in opkomende industrieën en de verbetering van het ondernemingsklimaat.

Binnen de extractive industry zal onder andere ondersteuning geboden worden voor de modernisering van wet- en regelgeving, geologische datamanagement, de opzet en operationalisering van het Mineralen Instituut. Verder ook capaciteitsversterking ter regulering en monitoring van de extractive industry.

Ten behoeve van de private sector zal onder andere het Programma ‘SURiname’s Growth Enterprises (SURGE)’ voor US$ 10 miljoen worden opgezet. Hierbij zullen na analyse en op basis van criteria bedrijven in de gelegenheid worden gesteld om in aanmerking te komen voor business development services en matching grants ten behoeve van investeringen die de productiviteit verhogen. De hoogte van de grants zal afhankelijk van de investering en het type bedrijf bepaald worden. De nadere details zullen tijdens de uitvoering uitgewerkt worden.

De uitvoeringsperiode van het project is zes jaar en de uitvoering is in handen van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). Voor het deel van het Ministerie van NH is een bedrag van US$ 6 miljoen gereserveerd, terwijl ten behoeve van de activiteiten van het Ministerie van HI en T US$ 14.5 miljoen is overeengekomen. Een bedrag van circa US$ 2.5 miljoen is gereserveerd voor het projectmanagement.

Bij de ondertekening waren verder aanwezig de minister van HI en T, Stephen Tsang, vertegenwoordigers van het Ministerie van NH en vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel