Adhin: India moet voortouw nemen in diaspora-conferentie

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 September 2019 02:48

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Vicepresident Ashwin Adhin en de Indiase premier Narendra Moodi tijdens de India-Caricom top in New York. (Foto: kabinet van de vicepresident) next


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin vindt dat India het voortouw moet nemen voor een regionale diaspora-conferentie. Dit om het intermenselijke contact te versterken en bevorderen. Dit zei Adhin tijdens de India-Caricom top in New York, waaraan de Indiase premier Narendra Modi ook deelnam. Tijdens deze high level meeting voerde Moodi gesprekken met presidenten en regeringsvertegenwoordigers van Caribische landen.

Adhin prees de Indiase regering voor haar bereidheid om de betrekkingen met de Caricom te verdiepen door op regelmatige basis de Caricom-India gemengde commissie bijeen te roepen. Adhin sprak namens president Desii Bouterse zijn waardering uit voor deze ontmoeting op hoog niveau met de Caricom collega's om zaken van gemeenschappelijk belang te bespreken, meldt het kabinet van de vicepresident in een persbericht via het NII. 

Adhin zei dat de verschillende samenwerkingen die India met Suriname heeft ervan getuigen ervan India een toegewijde partner in ontwikkeling is. Hij loofde de samenwerkingsprojecten die India en Suriname momenteel uitvoeren. De vp noemde de technische bijstand en financiële ondersteuning via subsidies en creditlines tot meer dan 50 miljoen US dollar. Adhin memoreerde ook de kredietovereenkomst van US$ 11,13 miljoen voor modernisering van de Melkcentrale.

Volgens de vp heeft de International Solar Alliance van de Indiase regering Suriname in staat gesteld om elektriciteit te leveren aan 50 afgelegen dorpen in het binnenland. Verder noemde de bewindsman ook het project Waka Pasi, dat met Indiase financiering is uitgevoerd door het Bureau van de First Lady. Dit project is gericht op de economische versterking van voornamelijk inheemse vrouwen, terwijl banen worden gecreëerd en de toeristische sector ondersteund.

De stond ook stil bij het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind in juni 2018 aan Suriname. Er zijn toen zeven overeenkomsten en intentieverklaringen getekend om de samenwerking op het gebied van zonne-energie, landbouw, archieven, technologie, onderwijs en cultuur te versterken. Verder was het volgens hem de eerste keer dat een Indiase president op internationale yogadag, yoga buiten India beoefende alsook voor het eerst dat dit geschiedde met een ander staatshoofd. “Dit alles, premier, getuigt dat India een toegewijde partner is in ontwikkeling”, concludeerde Adhin. Hij zei dat Suriname daarom uitkijkt naar de 7e bijeenkomst van de gezamenlijke ministeriële commissie, die volgens plan in India zal plaatsvinden.

De bewindsman benadrukte dat Suriname zal blijven samenwerken met India, waardoor het multilateralisme wordt versterkt. Suriname heeft alzo India’s kandidatuur voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de periode 2021-2022 in positieve overweging.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel