Rust in eierencrisis

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 September 2019 00:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De discussie over de verkoopprijs van eieren lijkt na enkele weken te zijn geluwd. Nemchand Kanhai van de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS) zegt op vragen van de Ware Tijd dat dit inderdaad zo gesteld mag worden. “De prijzen in de winkels zijn een graadmeter dat er rust hierin is gekomen”, stelt hij.

Tot enkele weken geleden was er nogal wat te doen rondom de hoge prijs die de consument voor een ei moest betalen. De bedragen varieerden tussen SRD 1,75 en SRD 2. Daarvoor werden er verschillende verklaringen gegeven.

Aanvankelijk werd gesteld dat de hoge prijs te maken zou hebben met de hoge temperatuur, waardoor de kippen minder eieren legden. Een andere verklaring was dat de smokkel naar Frans-Guyana was toegenomen.

De ministeries van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben op verschillende momenten met de APSS aan tafel gezeten om tot een oplossing te komen, omdat de consument uiteindelijk de dupe werd. In overleg met enkele leveranciers bepaalde HI&T een richtprijs van SRD 1,40 per ei, maar er veranderde niets.

Vanuit de overheid werd daarna zelfs 'gedreigd' met import van eieren als de prijzen zich niet snel zouden stabiliseren. Niet lang daarna gingen de prijzen langzaam omlaag en nu wordt een ei op diverse plaatsen voor maximaal SRD 1,50 verkocht. Kanhai zegt dat dit hoofdstuk nu zo goed als afgerond is.

Terwijl de prijzendiscussie gaande was, lieten enkele kwekers van legkippen hun stem horen, omdat ze zich niet konden terugvinden in de adviesprijs van de overheid. Zij namen het initiatief om zich te bundelen in een collectief.

De bedoeling was dat er een gesprek zou komen met HI&T, maar de organisatie moet nog het één en ander regelen voor haar oprichting. Voorzitter George Graham zegt desgevraagd dat zaken nog niet rond zijn. "Maar we zijn al geaccepteerd door het ministerie", laat hij weten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel