Begeleiding speciaal onderwijs gebeurt te laat

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 September 2019 18:19

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Kinderen worden te laat verwezen naar het speciaal onderwijs en er zitten teveel kinderen hierin. De wijze waarop zij dit type onderwijs zijn binnengekomen baart zorgen. Het is uitgegroeid tot opvang voor kinderen die nergens terechtkunnen”, zegt Henry Esajas, het voormalig hoofd van het Pedologisch Instituut (PI).

Hij zegt dat dit gebeurt omdat er geen criteria waarop de verwijzing is gestoeld. "Het kind wordt pas gemeld als het vaker is gedoubleerd." Er zouden daarom meer zelfreinigende mechanismen ingebouwd moeten worden.

Om deze redenen schreven Esajas en psycholoog Harry Mungra het boek 'Pedologisch Instituut in historisch perspectief'. Met de publicatie wil de schrijver ook data vastleggen en het instituut naamsbekendheid geven. Daarnaast is het boek een ode aan Edwin Marshall.

Er zijn orale bronnen geraadpleegd en er is empirisch onderzoek gedaan. Esajas is er verbaasd over dat het instituut in de jaren zestig van de vorige eeuw is opgezet, maar nog steeds onbekend is in de gemeenschap. Hij merkt op dat kinderen pas worden overgeplaatst naar het speciaal onderwijs wanneer zij vanwege hun leeftijd niet meer 'te redden' zijn.

"Deze kinderen komen via het regulier onderwijs en de afdeling Begeleiding van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, bij het PI terecht. Bij de jongens gebeurt het wanneer ze rond 9,6 jaar zijn en meisjes rond 9,3 jaar. Op deze leeftijd hebben zij al drie tot vier jaar faalervaring opgedaan. Het is te lang. Je doet het kind onrecht aan."

Esajas legt uit dat het Pedologisch Instituut vanaf de jaren zestig rapporten heeft uitgebracht over de ontwikkeling van het speciaal onderwijs. Hij vindt dat de begeleiding van leerlingen professioneler kan geschieden. Organisatorisch gaat er heel wat mis. "Deze kinderen verdienen beter."

Er zijn 21 scholen voor speciaal onderwijs en negen klassen. Dit onderwijs is verdeeld in de typen Moeilijk Lerende Kinderen (MLK),  Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK) en Leerlingen met Opvoedingsproblemen (LOM). Een pupil wordt ingedeeld bij een bepaald schooltype op basis van visuele, auditieve, lichamelijke en sociaal-emotionele kenmerken.

Volgens Esajas moet het hele onderwijssysteem op de schop, zodat problemen bij kinderen vroegtijdig worden gesignaleerd. Dit zal heel veel verlichting brengen voor het speciaal onderwijs. Als een kind overbewegelijk of hyperagressief is, concentratieproblemen heeft of niet meekan met het onderwijs, is speciaal onderwijs mogelijk geschikter. Esajas zegt dat het opleidingssysteem voor deze groep bijgesteld moet worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel