DA’91: milieuvernietiging ontgaat president

Miniskalian. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 September 2019 15:00

Voor mij lezen

DA’91 heeft met ernstige verontrusting kennisgenomen van het standpunt van president Bouterse van geen bezwaar tegen het opereren van skalians in het Apoera- en Wayambogebied. De ernstige aantasting van ons milieu en de gevolgen van kwikvergiftiging voor de gezondheid van onze burgers, met name onze burgers in het binnenland, is overbekend, zegt DA’91.

Al jaren houdt de regering-Bouterse de gemeenschap voor de gek in de kwestie van de skalians. Minister Dodson ging zelfs zover door te verkondigen dat de skalians juist kwik opruimden. Verschillende rapporten bevestigen de ernstige kwikvergiftiging in vooral het binnenland. DA’91 heeft eerder aan de bel getrokken en de regering opgeroepen dit heilloze pad te verlaten.

Uit een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Environmental Research and Public Health bleek eerder al dat de kwikvergiftiging van het binnenland en de lokale bevolking schrikbarende vormen had aangenomen. “Het is een voorbode van de totale vernietiging van de gezondheid van onze burgers in het binnenland. Het is dan ook onvoorstelbaar dat de president, notabene tegen de wensen in van de lokale bewoners, stimuleert dat er aan goudwinning gedaan wordt.”

Het is volgens DA’91 alom bekend dat de kleinschalige goudwinningsactiviteiten in het binnenland een enorme bijdrage leveren aan de kwikvervuiling en vergiftiging van het milieu. “Wanneer zelf de zogenaamde goudordening, door deze zelfde president ingesteld, heeft geresulteerd in een toename van criminaliteit, smokkel, geweld en seksueel overdraagbare ziektes (onder meer door de bloeiende sekswerk industrie), watervervuiling, kwikvergiftiging en de degradatie van het bosecosysteem, dan kunnen op zijn zachtst gezegd ernstige vraagtekens geplaatst worden bij deze houding van de president.”

DA’91 stelt dat het feit dat behalve het riskeren van de gezondheid van de burgers nu ook de rijstsector in Nickerie gevaar zal lopen, een verantwoordelijke president wel tweemaal zou moeten nadenken alvorens een dergelijk standpunt te ventileren.

DA’91 noemt de handelwijze van de president absoluut onacceptabel. Er zijn in tegendeel drastische maatregelen nodig om de gemeenschap te beschermen, waaronder:
– Een verbod op consumptie van de vis uit de besmette gebieden.
– Een acute gestructureerde voorlichting voor de samenlevingen in de kwetsbare gebieden en in het bijzonder, moeders en moeders in spé, om zeker geen vis uit het gebied te eten.
– Onmiddellijk een halt toe te roepen aan de rampzalige sociale en ecologische ravage als gevolg van de ongecontroleerde goudwinning. Dit vereist dat De Nationale Assemblee gelijk ertoe overgaat om de noodzakelijke organieke wetten aan te nemen in het kader van het Minamata-verdrag.

De schade die kwikvergiftiging toebrengt is onomkeerbaar en er is geen enkel excuus om deze situatie zo voort te laten gaan, en nog minder om het te verdiepen, aldus de politieke partij DA’91.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel