COLUMN: Bagger

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 September 2019 14:00

Voor mij lezen

Als ik me niet vergis, wordt de Surinamerivier al langer dan tien jaar gebaggerd. Het begon tijdens de regering-Venetiaan/Sardjoe denk ik toen een consortium bestaande uit onder andere Staatsolie, BHP-Billiton en Suralco het idee oppeerde om de vaargeul van de rivier uit te diepen om hun schepen te kunnen blijven accommoderen. De marktomstandigheden veranderden en dat consortium zag geen economisch heil meer in het project.

De noodzaak om te baggeren bleef wel aanwezig, omdat ook de handelssector en andere segmenten van de economie last ondervinden van de ondieper wordende vaargeul. Transport naar Suriname wordt duurder omdat schepen met een mindere diepgang en dus minder vrachtruimte gehuurd moeten worden om vracht aan- of af te voerten. Dit maakt producten duurden, zowel import- als exportitems.

Opeenvolgende ministers in de kabinetten-Venetiaan en -Bouterse zagen de noodzaak van het baggeren in en begonnen in hun beleid, beter gezegd hun beleidsvoornemens, er op los te baggeren. In begroting op begroting werd met fraaie woorden en mooie volzinnen aangegeven wat het nut zou zijn om de modder uit de rivier te halen. Het bleef bij baggeren op papier en met de mond tijdens interviews, met als gevolg dat tot nu toe niet één schep bagger uit de vaargeul van de rivier is gehaald.

Sommige figuren rekenden zich al modderrijk omdat hun terreinen langs de rivier voor een prik of misschien zelfs gratis zou worden opgespoten en verhoogd met het slib uit de rivier. Het Nederlandse baggerbedrijf De Boer was tijdens de regering-Bouterse-1 al geselecteerd om in de bodem van de Surinamerivier te komen wroeten. Dat bedrijf zag in 2014 het werk met een waarde van de lieve som van 20 miljoen euro aan zijn neus voorbijgaan toen het baggerproject op ijs ging. Intussen had De Boer al tonnen geïnvesteerd in de voorbereiding. Gelukkig voor Suriname waren er nog geen definitieve contracten getekend waardoor de schadeclaims vanuit de Noordzee zijn uitgebleven.

Vier jaar later is het baggerproject weer op 'talment' nadat president Bouterse het had genoemd in zijn nieuwjaarstoespraak en hebben de ministers Chotkan en Hoefdraad de baggerkoorts en baggergriep te pakken. Zodanig dat het Saramaccakanaal ook erbij wordt gehaald. Misschien dat er nu, na meer dan tien jaar, eindelijk een schep in de bodem van de rivier en nu het kanaal wordt gestopt en we als samenleving verlost worden van dat baggerverhaal.

Tegenwoordig weet je het trouwens ook niet meer wat je te wachten staat wanneer je op het punt staat over bagger te schrijven. Ik kreeg vorige week echt buikpijn van het lachen toen de politie me belde met de mededeling dat ze een meneer op bezoek hadden die aangifte wilde doen tegen mij wegens laster omdat ik voornemens was over zijn bagger te schrijven. Het enige wat ik kon doen was de aangever succes toewensen en nadat het gesprek was beëindigd over de grond rollen van het lachen om die grote mop. Maar dat verhaal is misschien voor een andere keer.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel