COMMENTAAR: Leerkrachten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 September 2019 12:00

Voor mij lezen

NADAT HET LANGE TIJD relatief rustig is geweest aan het onderwijsfront lijken leerkrachten zich weer te willen roeren, nu vooral om mogelijke overplaatsing naar - volgens hen - scholen ver van huis. Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), beschuldigt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van rancune.

Op grond waarvan rancuneus gehandeld zou worden zegt ze er niet bij, maar kennelijk gaat ze uit van acties die leerkrachten in het recente verleden hebben gevoerd. Eén van de bezwaren die de bondsvoorzitter aanvoert is het inadequate schoolvervoer, waardoor leerkrachten op eigen gelegenheid naar hun werkplek zullen moeten gaan. Ze gaat er gemakshalve aan voorbij dat leerkrachten nu toch ook met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar hun werk gaan.

De bondsvoorzitter concludeert dat leerkrachten gedemotiveerd raken en dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. Zij dreigt dat de leerkrachten het eigenzinnig handelen van het ministerie niet zullen pikken. Als ze zich zo druk maakt om kwaliteit die in gedrang komt, waarom dan haar bezwaar dat leerkrachten in de vakantie worden bijgeschoold? Zij worden er zelf toch ook beter van?!

Marcelino Nerkust, haar colllega van onderwijsfederatie Fols, bekijkt de situatie nuchter. Hij stelt dat mutaties elk schooljaar plaatsvinden, vooral bij leerkrachten die in het binnenland werken. Overigens, opvallend is dat voor zover bekend alleen leerkrachten die vallen onder BvL/ALS zich beklagen, maar die van onderwijsfederatie Fols niet. Immers, Nerkust zegt geen klachten te hebben ontvangen.

Hoewel niet luidop gezegd bedoelt hij ongetwijfeld dat elke leerkracht bereid moet zijn waar dan ook in het land te werken. Hij omschrijft mutatie als ervaring opdoen in een bepaald gebied, kennisverrijking en gemeenschapppen beter leren kennen en ontkracht ook de visie van Mangre als het gaat om transport. Volgens hem zorgt het ministerie in de meeste gevallen hier voor als de mutatie ver van huis is. Pas als dat ontbreekt mag de leerkracht in het geweer komen.

Overigens, mutatie ligt niet alleen bij sommige leerkrachten. Bij de overheid is er weinig animo om vooral in het binnenland te werken, terwijl ook daar mensen recht hebben op onder meer goed onderwijs en goede medische voorzieningen. Men wil vaak de lusten van het stadsleven, maar niet de 'lasten' (ongemakken) van ver daar vandaan.

Over een week begint het nieuwe schooljaar. Gehoopt mag worden dat Mangre haar dreigement niet waarmaakt en alle leerlingen de mogelijkheid krijgen voor een goed begin en vlekkeloos verloop van het schooljaar.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel