Waarom zouden we...

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

25 September 2019 10:44

Voor mij lezen
loadingfoto
previous next


Als we niet hard op weg waren naar de verkiezingen van 2020, dan zou je de neiging hebben om de regering te complimenteren met alle drukte. Beweging hier, beweging daar, actie, bier spuiten, zand strooien (oei, ook in de ogen), stof laten opwaaien, dat is waar het om gaat. Beweging om de beweging! Indrukwekkend!

Zo zou je werkelijk onder de indruk raken van de acties van de regering om een moestuin op te dringen aan alle gezondheidsinstellingen, zodat die instellingen tenminste zelfvoorzienend kunnen zijn. Ze kosten het land immers al veel te veel aan subsidie. Als dat zo doorgaat kan je binnenkort niet eens meer je Vicepresident op reis sturen voor wat ontspanning. En als straks mocht blijken dat die moestuinen toch niet voldoende produceren om helemaal zelfvoorzienend te zijn, dan is dat ook niet zo erg. Ze moesten daar toch al wat meer gaan bezuinigen. Die moestuinen zullen moeten worden onderhouden door het personeel van die instellingen. Dat personeel zal zich dan wat minder met de cliënten bezighouden, een beetje meer spreiding van activiteit dus. Wie zal vervolgens de verzorging van de cliënten op zich nemen, vraagt u zich af? Het schoonmaakpersoneel natuurlijk. Op die manier ontstaat er ruimte om meer schoonmaakpersoneel in dienst te nemen. Komt goed uit zo kort voor de verkiezingen!

Ook op de scholen zal dat zo moeten werken. Uit de moestuin moeten de kosten van het onderwijs komen, punt uit. Het ministerie van LVV zal waarschijnlijk het eerst de FIBOS-scholen willen aanpakken. Hun moet immers nog een lesje geleerd worden. Dat geeft in verband met de verkiezingen ook minder ontevreden ouders omdat die geen ouderbijdrage hoeven te betalen. En dan kan de overheid trouwens haar subsidie aan FIBOS gedeeltelijk in kas houden, en opsparen voor de volgende reis of een ander even zinvol project. De leerkrachten kunnen de tuinen onderhouden, samen met de leerlingen die het meest moeite hebben met de leerstof. Het schoonmaakpersoneel ontfermt zich over rest van de leerlingen, en u raadt het, er ontstaat vervolgens ook hier ruimte om nieuw personeel aan te trekken. Komt goed uit zo kort voor de verkiezingen. Oh, dat hadden we al gezegd.

Herinnert u zich nog, die militairen die op Tijgerkreek te Saramacca de planten tot groei commanderen om het leger en alle betrokken gezinsleden zelfvoorzienend te maken? Waarschijnlijk zijn de visnetten nog niet aangekomen om de marine boten te benutten als vissersschepen, waardoor het leger met aanhang ook voor wat de visvoorziening betreft volledig zelfvoorzienend wordt. Dat moet ook weer een enorme besparing opleveren. Weet u trouwens nog dat omdat dit experiment zo goed werkte, van die plantende militairen, dat de PALU alweer een poos terug had voorgesteld om alle landbouwers dan maar een militaire opleiding te geven? Met al die plantende en vissende militairen vraagt u zich misschien af, wie gaat dan de taak van die militairen overnemen? Zij hebben toch ook een gespecialiseerde taak? 

Even doordenken…ja, die landbouwers natuurlijk, die door al die moestuinen in het gehele land geen afzet meer hebben en die ook niet kunnen exporteren en dus werkloos zijn geworden. Gelukkig hadden ze toch al een militaire opleiding gekregen, komt nou goed van pas. Gewoon briljant. Misschien een suggestie om als eerstvolgende beroepsgroep de politie en de brandweer op de lijst van LVV te zetten. Zal een enorme besparing opleveren, dat kun je nu al zien. Trouwens, waarom zouden we in Suriname gespecialiseerde beroepen willen hebben zoals dat in de rest van de wereld het geval is? Waarom zouden we…?

Jim Hok
PALU-voorzitter
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel