Een ontmoeting als geen ander, de 14e Dalai Lama

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Een bezoek aan de 14e Dalai Lama 'thuis' bij hem in Dharamshala, India. next


Aangeboden

Toen een dierbaar familielid mij er op attendeerde dat de 14e Dalai Lama in India woont en dit familielid een zekere passie vertoonde om deze heilig verklaarde persoon te ontmoeten, wekte dat enigszins nieuwsgierigheid bij mij op. Ik had de huidige Dalai Lama op verschillende podia zien spreken en op die momenten was ik aanwezig in een functie. Als persoon was ik eerst niet bevangen van het idee om de in ballingschap levende 14e Dalai Lama te ontmoeten, maar toen eerder genoemd familielid, recentelijk, een mogelijkheid creëerde om dan toch naar de residentie in Himachal Pradesh, te reizen, heb ik geen twee keer nagedacht. Wij gingen naar de 'Long life prayer ceremony for His Holiness the 14th Dalai Lama' in de Boeddhistische Tempel pal tegenover de residentie in McLeod Ganj op 1.457 meter boven de zeespiegel, in de Dhauladar berg, een onderdeel van de Himalaya.

De reis begon uiteraard een dag van te voren en dat gaf ons een uurtje om door te brengen in de Library of Tibetan Works & Archives, een museum van artefacten die gerelateerd zijn aan het Boeddhisme, een vrij goed gedocumenteerde bibliotheek met vertaalde werken van de Dalai Lama (zelfs in het Nederlands) en ook de manuscripten van belangrijke monniken, tot aan de 16e eeuw, netjes opgerold en opgeborgen in prachtige gele doeken.

De Godin 'Tara' heeft mij altijd bezig gehouden en ik kocht: ‘The origin of Tara Tantra', een boekje, om in elk geval de achtergrond van de Tara te begrijpen. Uiteraard zal het veel meer boeken en toewijding kosten om ook de theologie achter deze verlossende goddelijkheid te doorgronden.

Wij namen toch een kijkje in de Main Temple en troffen vele monniken in oranje kleurige gewaden en anderen aan die de versieringen met bloemen ter hand namen. We besloten de volgende ochtend om 7 uur present te zijn, om niets te missen van de drukbezochte ceremonie.

De volgende ochtend, was de tempel al gevuld met gelovigen en een klein deel toeristen (die opvielen vanwege hun andersgetinte huids- en haarkleur). Wij liepen drie rondjes om de tempel en draaiden aan de gebedswielen (praying wheels) zoals elk ander, met natuurlijk veel respect voor de overtuiging van de aanwezigen.

Het werd tijd voor de ontmoeting en we werden gevraagd plaats te nemen in de wachtruimte in de residentie tegenover de Tempel. De 14e Dalai Lama, werd bij het staan ondersteund door twee monniken. Hij deed ons een witgekleurde Khata (sjaal) om de hals als teken van zegen en toen bleek dat ook hij nieuwsgierig was naar ons, kennelijk de enige Surinamers die ‘thuis' bij hem op bezoek kwamen. De 14e Dalai Lama vroeg ons hoe ver Suriname was en wat het verband was tussen ons land en India. Ik bood hem een boek aan en hij bladerde erdoorheen. De energieke ontvangst door deze 84-jarige Dalai Lama, was compleet toen hij zijn handpalmen tegen die van de kinderen legde en samen met hen schaterde. Ik begreep toen hoe tijdloos deze 14e Dalai Lama is en hoe bijzonder zijn eigen leven moet zijn geweest. Wij kregen een collectie van homeopathische pilletjes mee gewikkeld in papier en een rood koordje en natuurlijk een mooie foto.

De Dalai Lama moest verder, hij werd begeleid naar de Tempel en dat was een spektakel van tribaal drum geroffel, traditionele Tibetaanse dans en velen die op de begane grond en langs het gangpad stonden om een korte zegening te ontvangen.

Het twee uur durende gebed door alle aanwezige gelovigen, ving aan door de recitatie van Boeddhistische hymnes in de Tibetaanse taal. Voor ons een mooi moment om onze ogen even te sluiten, te luisteren naar dit meditatief klinkend gezang en ook om zo vroeg in de morgen, een zeer indrukwekkende ontmoeting te herleven, daar middenin de ceremonie in Dharamshala.

Aashna Kanhai

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait