Moengo Festival volgend jaar op drie locaties

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Stichting Kibii heeft besloten om het Moengo Festival of Music, met als thema Poku fu Kenki III, te verschuiven naar het jaar 2020. De artiesten en de partners, ook die in Frans-Guyana, zijn geïnformeerd en kunnen zich terugvinden in dit besluit. Dat verneemt de krant van Marcel Pinas, voorzitter van stichting Kibii, de organisator van het festival.

"Wanneer we het festival organiseren is het zo dat we het doen voor meer eenheid. Wij willen Marowijne positief op de kaart zetten, zodat we er economisch voordeel aan hebben. Er is teveel verdeeldheid die ons als organisatie, maar meer nog de gemeenschap van Marowijne niet ten goede komt", zegt Marcel Pinas, initiatiefnemer van het festival.

De editie van dit jaar is afgelast na reacties uit de gemeenschap en vanwege de politieke discussies die gaande zijn. Het Moengo Festival wordt volgend jaar gehouden in Moengo, Albina en het Frans-Guyanese St. Laurent du Maroni. "We trekken ons terug, gaan evalueren en het plan beter uitzetten, want het festival is voor Moengo en omgeving meer dan een feestje", vertelt Pinas.

Het festival gaat niet door, maar stichting Kibii zet haar andere activiteiten normaal voort in de Tembe Art Studio (TAS) en verzorgt nog steeds rondleidingen in het museum voor hedendaagse kunst (CAMM). "Jongeren blijven oefenen. In januari komen twee Nederlandse kunstenaars hun kunstresidentie doen in TAS. Toeristen uit Frans-Guyana en Paramaribo mogen nog steeds het CAMM bezoeken."

Met de overheid probeert de stichting een middenweg te vinden voor een nieuwe locatie. De Tembe Art Studio is gevestigd in het voormalige Suralco-ziekenhuis. In dat pand wil de regering een middelbare school vestigen. In de omgeving, nabij het aangrenzende oude lijkenhuis, zijn dinsdagmorgen menselijke resten gevonden.

Pinas die foto's kreeg opgestuurd, zegt niet gechoqueerd te zijn. "Dit zijn de naweeën van de Binnenlandse Oorlog. Wij weten dat er sinds na de slachting van Moiwana menselijke resten in en om het ziekenhuis zijn, die niet zijn opgeruimd. Onderzoek moet uitwijzen of wat nu is gevonden inderdaad uit die periode komt. Dit is een van de zaken waarvan we nog last ondervinden, de gevolgen van de Binnenlandse oorlog", zegt Pinas.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait