Nederland geschokt, advocaat kroongetuige geliquideerd

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Derk Wiersum (44) is vanmorgen doodgeschoten. Hij was advocaat van de kroongetuige Nabil B. van de Mocromaffia. (Foto: www.wiersum.org) next


Derk Wiersum (44), advocaat van de Nederlandse kroongetuige Nabil B., is vanmorgen in de straat waar hij woont in Amsterdam, doodgeschoten. Nederlandse politici en de gerechtelijke wereld reageren gechoqueerd. Wiersum zijn vrouw was getuige van de liquidatie, meldt HLN.be.

Wiersum was de advocaat van Nabil B., een kroongetuige in de grote liquidatiezaak tegen de criminele organisatie en gevreesde moordbende van de voortvluchtige Ridouan Taghi (41). Volgens de politiewoordvoerder is de schutter, die tussen de 16 en 20 jaar zou zijn, te voet gevlucht.

Een buurtbewoner die getuige was vertelt dat de dader twee schoten loste en dat de vrouw van Wiersum bij haar man stond toen hij werd neergeschoten. Zij raakte niet gewond. Nederlandse media melden dat Wiersum al eerder werd bedreigd en met collega's over de noodzaak van beveiliging buiten de rechtbank sprak. De politie zou wel vaker dan gebruikelijk in zijn buurt in Buitenveldert, in het zuiden van Amsterdam, hebben gesurveilleerd. Maar van extra beveiliging was geen sprake geweest.

Mocromaffia
De voortvluchtige Ridouan Taghi wordt gezien als de meest gezochte crimineel van Nederland. Hij zou één van de kopstukken zijn van de zogenaamde Mocromaffia en zou verantwoordelijk zijn voor zeker elf moorden.

De Mocromaffia is een criminele groep, die voornamelijk bestaat uit criminelen van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst. De drugsbende groeide door cocaïnehandel via de haven van Antwerpen. Toen het in 2012 mis ging en er een lading cocaïne van 200 kilogram verdween, ontstond er hevige ruzie en viel de groep uit elkaar.Sindsdien zijn er meer dan dertig liquidaties gepleegd in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. De strijd gaat niet meer tussen deze twee kampen en is ingewikkelder geworden.

Het Nederlandse gerecht presenteerde Nabil B. (32) vorig jaar als belangrijke kroongetuige in het liquidatieproces-Marengo met Ridouan Taghi als één van de opdrachtgevers. Nabil B. was betrokken bij meerdere liquidaties en kent de organisatie van binnenuit. Omdat hij zelf klem kwam te zitten in het criminele milieu, liep hij vorig jaar in maart over naar justitie. Zijn familieleden krijgen intensieve bescherming nadat zijn onschuldige broer een week nadat hij als kroongetuige was gepresenteerd, als vergelding werd vermoord in Amsterdam-Noord.

De rechtszaak tegen de bende van de voortvluchtige Ridouan Taghi en de eveneens voortvluchtige medeverdachte Saïd Razzouki, is één van de grootste strafprocessen in de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Er zijn ruim 16 verdachten die in verband worden gebracht aan vijf moorden, drie moordpogingen en het voorbereiden van nog eens drie moorden. De motieven voor de moorden en moordpogingen variëren van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden.

In mei hebben de Surinaamse autoriteiten drie criminelen die de Nederlandse justitie zocht in deze misdaadzaak uitgeleverd. De aanhouding en uitlevering geschiedde op basis van een rechtshulpverzoek van de Nederlandse autoriteiten.

Reacties
De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) noemt de recente ontwikkelingen "zeer verontrustende berichten." De regeringspartij CDA en oppositiepartij PvDA waren directer en spreken van "een regelrecht aanslag op onze rechtsstaat."

De Nederlandse Orde van Advocaten is "zeer geschokt" dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. Ook de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten is "diep geschokt". De organisatie zegt dat "deze verschrikkelijke daad één van de kernen van de rechtsstaat raakt. Strafrechtadvocaten moeten hun werk veilig kunnen doen."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (13)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait