Vermoedelijk menselijke resten gevonden in Moengo

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

In het voormalige bauxietstadje Moengo in het district Marowijne had men gisteren vermoedelijk menselijke resten gevonden, nabij het oud-ziekenhuis. Op de locatie waar men de botten aantrof, was het oud-lijkenhuis van het bauxietbedrijf Suriname Aluminium Company (Suralco).

De districtscommissaris van Marowijne-Zuidwest, Kenia Pansa, bevestigt tegenover Suriname Herald dat er inderdaad botten op de locatie zijn gevonden. Toen ik de melding kreeg, heb ik gelijk de politie ingeschakeld voor een onderzoek. Zij zal onderzoeken of het om menselijke botten gaat, aldus de dc.

De voorzitter van de stichting Kibii, Marcel Pinas, die jaren bezig is geweest met activiteiten op het terrein en in het oud-gebouw van het Suralco-ziekenhuis in Moengo zegt dat de vondst hem niet afschrikt, omdat het de naweeën zijn van de Binnenlandse Oorlog. In het mortuarium waren de lichamen van de mensen die slachtoffers zijn geworden van het bloedbad te Moiwana in 1986 opgebaard. De lijken waren al in verre staat van ontbinding en werden toen in brand gestoken. De overheid is niet goed omgegaan met de resten en dat is wat zij vandaag heeft gevonden.

“Ik ben al tien jaar bezig in het gebouw, maar ik had er nooit last van, omdat ik positief ben ingesteld en ik probeerde juist te helen.” Na de Binnenlandse Oorlog had men niets gedaan voor de gemeenschap en ik probeerde haar bezig te houden met cultuur en kunst. Het heeft te maken met de intentie waarmee men bezig is, haalt Pinas aan.

De stichting zit momenteel in een dispuut met de overheid casu quo het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) over het oud-ziekenhuis van Suralco. Zij moet de plek ontruimen, omdat de overheid een middelbare school daar wil opzetten.

Simone Awanna

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (19)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait