Minister Tsang: Suriname haast volledig digitaal ontsloten

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De overheid van Suriname is goed op weg om alle gebieden van ons land digitaal te ontsluiten. Het telecommunicatiebedrijf Telesur is in de afgelopen 48 maanden in staat geweest om 99 procent van onze afgelegen dorpen met basistelecommunicatie te verbinden. Dit zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) dinsdagavond tijdens zijn openingstoespraak ter gelegenheid van de ICT Week in Hotel Torarica.

Minister Tsang, die namens president Desi Delano Bouterse de gasten toesprak, zei dat wij in Suriname ICT al centraal hebben gesteld in onze infrastructurele plannen. “Wij geloven dat wij tegenwoordig geen productiviteit kunnen ontwikkelen zonder connectiviteit,” aldus de bewindsman.

Dat de overheid goed op weg is elk gebied digitaal te verbinden, biedt volgens minister Tsang nieuwe kansen voor bedrijven alsook voor onze overheidsdiensten zoals burgeradministratie, digitaal onderwijs, digitale gezondheidsdossiers, mobiele betalingen, toerisme gerelateerde diensten en veiligheid.

Tsang zei dat wij het in Suriname er allemaal over eens zijn dat ICT een belangrijke factor is voor de economische- en sociale ontwikkeling van ons land. “Sinds 2012 transformeren we Suriname digitaal. Via een stapsgewijs proces, met een duidelijk doel om een grenzeloze ruimte te creëren tussen de overheid en de samenleving. Deze stappen zullen de transparantie, efficiëntie en de kwaliteit van onze diensten verbeteren,” sprak de HI en T-minister.

Als voorbeelden van de inspanningen van de Surinaamse overheid noemde de bewindsman onder meer het breedbandplan van Telesur om de breedbandcapaciteit voor duizenden huishoudens te vergroten alsook het moderniseren van de netwerkinfrastructuur en -systemen van de overheid.

Verder somde de minister ook op de introductie van een mobiel LTE-netwerk om de onderlinge communicatie te verbeteren, het Safe City-project in de dichtstbevolkte wijken, de introductie van e-Visa, de introductie van Uni5pay voor QRcode-betalingen en de implementatie van e-ID’s.

Suriname treedt voor de tweede keer op als gastland van de ICT Week. De eerste keer was dat in 2014. Deze activiteit is een initiatief van de Caribische Telecommunicatie Unie (CTU) in samenwerking met het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C). Tijdens deze week, die tot 20 september duurt, worden ICT-mogelijkheden en -beleid binnen de Caricom belicht.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (18)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait