Minister Parmessar lost visserijdispuut Coronie op middels gezamenlijke dialoog met stakeholders

Partijen om de tafel over visserijdispuut in Coronie. Foto: LVV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 September 2019 12:56

Voor mij lezen

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in goed overleg met vertegenwoordigers van het Visserscollectief Commewijne, Visserscoöperatie Coronie, de overkoepelende vissersorganisatie in Suriname, de Surinaamse Kustwacht onder leiding van kolonel Jerry Slijngard, de coördinator van Coronie, Ivan Graanoogst en staf van het onderdirectoraat Visserij, een compromis bereikt. Dit meldt het ministerie.

Hiermede is een lastig vraagstuk in het kader van de ordening van de visserijsector in Coronie opgelost. In Coronie was er namelijk een dispuut gaande met betrekking tot vergunningen, die aan vissers aldaar zijn uitgegeven. Aan de vissers in dit kokosdistrict zijn dertien vergunningen verstrekt voor Buiten Vaart (BV). De vergunning Buiten Vaart geeft toestemming om te mogen vissen in de rivieren. Dit gebeurt echter niet, omdat de vissers activiteiten ontplooien op zee vanwege het feit dat Coronie aan zee grenst. Het vissen op zee kan alleen met een vergunning voor Surinaamse kustwateren en wel SK (Surinaamse Kustvaart), Njawarie visserij SK, Drijfnetvisserij SK en SKB (Surinaamse Kustvaart Bangamary). Het verschil ligt in de maaswijdte van de visnetten.

In het kader van de ordening van de visserijsector wordt deze kwestie ook aangepakt. Het onderdirectoraat Visserij heeft het voorstel gedaan om over te gaan naar de vergunning van Drijfnetvisserij SK. De vissers vragen echter SKB-vergunningen aan. Enkele stakeholders in de visserijsector hebben moeite met dit verzoek. In het Visserij Managementplan 2014-2018 is opgenomen om het aantal SKB-vergunningen, die van 25 naar 50 is opgelopen, terug te brengen naar 25; hierdoor zou het probleem van overbevissing tegengegaan kunnen worden.

Minister Parmessar vroeg de stakeholders zelf een besluit te nemen over deze kwestie. Het vinden van een adequate oplossing bleef echter uit, totdat de minister besloot om middels open dialoog de knoop door te hakken en te komen tot een bevredigende oplossing voor alle partijen.

Het district Coronie krijgt van de dertien bestaande vergunningen, acht Drijfnetvisserij SK en vijf SKB-vergunningen. De toekenning laat het ministerie over aan de stakeholders zelf.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel