Boldewijn: regering moet eer aan zichzelf houden

August Boldewijn. Beeld: ABC
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 September 2019 07:05

Voor mij lezen

De regering zou de eer aan zichzelf moeten houden en aftreden. Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn in gesprek met Suriname Herald. Boldewijn geeft aan dat de regering gefaald heeft in de hele kwestie rondom de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst met Alcoa.

Ondanks de kritiek uit de oppositie heeft het parlement deze overeenkomst toch goedgekeurd. Met deze goedkeuring heeft de regering fiat gekregen om de Brokopondo-overeenkomst van 1958 vroegtijdig te beëindigen met de Alcoa. Hij noemt het een totale miskenning van het parlement als hoogste orgaan. Het parlement is geen club maar een orgaan dat een grondwettelijke taak heeft en die het totale volk vertegenwoordigt. De toestemming voor beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst is afgelopen donderdag na een marathonzitting in De Nationale Assemblee aangenomen.

De Brokopondo-overeenkomst is middels een wet tot stand gekomen. De regering had eerst het parlement moeten raadplegen om samen te kijken wat men ervan wilde maken, vindt Boldewijn. Daarna zou de regering om tafel moeten zitten met de Alcoa. “Een wet kan je met een andere wet vervangen en niet met een Memorandum of Understanding. De wet moest eerst geamendeerd worden in het parlement”. Hij noemt de handelswijze van de regering totaal verkeerd.

Boldewijn voorziet problemen nu de wet ondanks alle kritiek door de regering is doorgedrukt. Hij vergelijkt deze handeling van de regering met de Brexit-kwestie van Engeland. De voormalige premier Theresa May is eerst gaan onderhandelen met de Europese Unie om uit de EU te stappen en is vervolgens naar het Lagerhuis (parlement) gegaan om toestemming te vragen. “Had ze eerst het parlement geraadpleegd, dan had je niet zoveel problemen.”

Boldewijn verwacht ellende en vraagt de regering om op te passen. Indien zaken niet goed verlopen kan het de regering ook wat zetels kosten bij de komende verkiezingen, benadrukt de bestuurskundige.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel