Fytosanitair certificaat vereist voor nog meer exportproducten

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 September 2019 02:54

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Minister Rabin Parmessar aan het woord bij de eerste reguliere bijeenkomst van de Dienst Plantenbescherming met stakeholders. (Foto: LVV/NII) next


Het blijkt dat meer producten dan eerder waren aangegeven, een fytosanitair certificaat nodig hebben, voordat zij geëxporteerd kunnen worden naar de Europese unie (EU). Dit kwam woensdag naar voren op de eerste reguliere bijeenkomst van de Dienst Plantenbescherming van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met stakeholders die zich bezighouden met strenge aangepaste exportregels van de Europese Unie.

De bijeenkomst is een van de vereisten die is opgenomen in het op 26 juli 2019 opgestelde actieplan, om voorbereidingen te treffen voor de EU-audits in oktober. De National Plan Protection Organization (NPPO) van Suriname, heeft op de vergadering de status gegeven van het actieplan. Minister Rabin Parmessar zei tijdens de meeting dat samenwerking tussen de verschillende betrokkenen van groot belang is.

Op de bijeenkomst zijn de inspectiewerkzaamheden geëvalueerd en zijn de nieuwe vereisten van de EU voor exporten per 1 september 2019, behandeld. De NPPO zal doordat meer producten een fytosanitair certificaat nodig hebben, haar inspecties moeten uitbreiden. De exporteurs dienen met deze nieuwe vereisten al hun voor export bestemde producten door te geven aan de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie van LVV en ter inspectie aan te bieden, zodat correcte verklaringen worden geplaatst op het certificaat.

Verder werd er gesproken over een Memorandum of Understanding (MoU) voor het formaliseren van een samenwerking met het Korps Douane. Mondelinge samenwerking met de Douane heeft altijd bestaan. Echter wordt er nu gestreefd naar een kwaliteitssysteem, waarbij zaken op papier moeten staan.

Door regelmatige communicatie met stakeholders zal de NPPO geïnformeerd blijven door het veld en zo het actieplan bijschaven. Het ligt in de bedoeling maandelijks bij elkaar te komen met meerdere belanghebbenden, meldt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel