Akiemboto: Suriname heeft momenten gemist

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 September 2019 00:02

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen in het praatprogramma Opinie. next


Suriname heeft momenten gemist met de Alcoa-deal. Een daarvan was tijdens de vorige regering bij de sluiting van de smelterij in 1999 en een was onder regering Bouterse I in 2014. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke zegt in nasleep van de discussies rond de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958, dat "we eerlijk moeten zijn over zaken en de waarheid moeten vertellen."

"We hebben dat moment ook gemist in 2014 toen de Alcoa brieven schreef naar ons. We moesten toen keihard hebben gezegd, je moet ons betalen voor het vroegtijdig beëindigen," stelde Akiemboto gisteravond in het programma Opinie.  "En we hebben het niet gedaan, niet optimaal gedaan. En dat is mijn regering." Hij heeft erop gewezen dat de toenmalige regering het moment ook niet heeft aangegrepen toen de Alcoa aangaf dat het niet verder kon en zijn smelterij in 1999 sloot.

"En we kunnen de vinger blijven wijzen naar de Alcoa -ik pleit niet voor ze-. Zij zijn hier om hun belang optimaal te verdedigen, daarvoor zijn ze hier," merkte de bewindsman op. "They are here to do business. En als ze een graantje extra kunnen meepikken van jouw deel, dan gaan ze dat doen." Hij benadrukte dat "als wij niet de focus hebben gehad, dan moeten we achteraf niet komen huizen en alles proberen te verhalen op al die trajecten, al die openingen die er waren en waarop we niet hebben ingespeeld."

Akiemboto zei herhaaldelijk dat het er bij hem niet omging wie het heeft gedaan, dat het niet uitmaakte welke regering dat was. Feit is "we hebben dat moment gemist. Het is voorbij." Hij is ook ingegaan op de opgelaaide discussies rondom de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. Hij merkte op dat de 'take it or leave it' houding van de presidentiële onderhandelingscommissie een van de oorzaken was van de felle houding die er werd aangenomen. "Het kon anders als we veel eerder deze discussie hadden gevoerd en kon er veel meer en beter worden gewijzigd."

De bewindsman gaf toe dat de materie vrij technisch en complex is en dat de communicatie van de onderhandelingscommissie geen schoonheidsprijs verdient. Hij vond dat er meerdere informatiesessies moesten zijn gehouden over het onderwerp. "Slechte communicatie van de onderhandelingscommissie naar de samenleving en relevante actoren toe, heeft de ruimte gecreëerd voor ruis." Hij zei dat door alle discussies heen het emotionele op gegeven moment boven het rationele begon uit te stijgen in de samenleving, waardoor "dat hele ding bruya werd."

In het natraject is Akiemboto vast van plan niet dezelfde fout te maken als de onderhandelingscommissie. Hij wil een team opzetten voor een optimaal communicatietraject, om de samenleving te informeren. De bewindsman: "In deze onderhandelingen met Alcoa moeten we inderdaad hard vechten voor onze belangen als samenleving, maar we moeten ons niet laten leiden door emoties om sommige besluiten te nemen."

Hij heeft erop gewezen dat het vertrek van Alcoa niet het einde van de wereld is. "Er zijn nu zoveel spelers op de wereld die belangstelling zullen hebben om de bauxietsector verder te helpen ontwikkelen." Akiemboto voegt eraan toe: "En natuurlijk mag Alcoa meegaan, maar vooral die zakelijke houding van ons nu, wanneer we weer opnieuw om de tafel gaan zitten met Alcoa, zal bepalend zijn hoe die nieuwe overeenkomst voor de bauxietsector er voor de komende honderd jaar uit zal gaan zien." Hij heeft de samenleving verzekerd dat "we het kunnen doen, dat we in staat zijn het te doen en dat we meer geloof en vertrouwen in elkaar moeten hebben."

Het parlement heeft met de goedkeuring van de ontwerpwet Wijziging Brokopondo Overeenkomst 1958 (Machtigingswet) en de ontwerpwet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen, minister Akiemboto gemachtigd om de verdere formaliteiten af te handelen van de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. Aanvankelijk had de Brokopondo Overeenkomst een duur tot 2033, maar nu wordt het -volgens streven- op 31 december 2019 beëindigd.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel