Suriname kan inspelen op watertekort in wereld

Gepubliceerd op:

Bron: De West

Lees voor mij

De energiedeskundige Remond Pahladsingh, zegt dat Suriname over de beste kwaliteit water in de wereld beschikt. Ons water kan volgens hem de economie in Suriname redden. Afgelopen dinsdagavond hield Pahladsingh tijdens een bijeenkomst van de Kenniskring een lezing met als thema: ‘Suriname, een ontwikkelingsmodel voor duurzame energie en schoon water”. Water is een van de waardevolle producten die de natuur levert. Suriname bestaat voor 70 procent uit water. Het Infrastructure Development of private aided/unaided Minority Institutes (IDMI), heeft voorspeld dat waterschaarste rond 2025 in bepaalde landen een feit zal zijn.
Middels een wereldkaart liet de energiedeskundige dat zien.
In een groot deel van Zuid-Amerika is water reeds een economisch product. Deze landen, waaronder Suriname, zouden water kunnen verkopen. In India is er al een watercrisis. Rond 2025 zullen er oorlogen ontstaan in India, Bangladesh en China, daaruit zal waarschijnlijk een watercrisis voortvloeien. “Suriname zou water kunnen verplaatsen als een economisch product, zoveel zelfs dat alleen water genoeg is om de economie te redden. Misschien moeten we wachten tot de echte oorlogscrisis aanbreekt, dan zal men realiseren wat er gebeurt. We staan er niet bij stil hoe belangrijk water is, vooral de landen waar er een tekort is”, aldus Pahladsingh. Hij adviseert thans om een waterproductiebedrijf op te zetten in Moengo, dan heb je de zon (zonne-energie) en water om te verkopen aan de wereld.
Pahladsingh sprak ook over zonne-energie als de oplossing voor duurzame energie en schoon water voor ons tropisch land. Hij presenteerde systemen die goed zouden kunnen werken in Suriname. Het Aqua 4 Solar watersysteem is hier een goed voorbeeld van. Moengo is het juiste district om dit systeem op te zetten. Als dit systeem in Suriname slaagt, zal de wereld er ook van kunnen profiteren. Suriname kan water gebruiken om de economie te bevorderen. Zonne-energie heeft volgens de deskundige veel voordelen. Tijdens de bijeenkomst liet hij een oplossingsmodel zien, dat een bijdrage zou kunnen leveren aan sectoren waar decennialang getreuzeld wordt en waar duurzame investeringen uitblijven. Inmiddels is bekend dat de president van India op 19 juni aanstaande, een bezoek brengt aan Suriname.

-door Kimberley Fräser-

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait