Inkomstenderving door stil liggen Canawaima pont

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 September 2019 15:46

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - De Canawaima Ferry Services (CFS) heeft sedert het stilleggen van de veerdienst tussen Suriname en Guyana op 27 mei ruim een miljoen Surinaamse dollar aan inkomsten moeten derven. De pont is uit de vaart gehaald vanwege de twee defecte motoren.

Suriname heeft een voorschot van 350.000 euro gegeven voor nieuwe motoren en andere benodigdheden voor de reparatie die nu in volle gang is. Omdat de veerdienst door de twee landen wordt geëxploiteerd moeten de kosten voor reparatie gelijkelijk verdeeld worden.

Er worden komende week nieuwe motoren verwacht, het computersysteem wordt compleet vervangen, er moet las- en herstelwerk uitgevoerd worden en de boot zal opnieuw worden geverfd. De voorzitter van de raad van toezicht van CFS, Hanisha Jairam weerspreekt een bericht dat er sprake is van ondeskundigheid bij de exploitatie en wijst erop dat het vaartuig twintig jaar oud is.

Ook is er sprake van achterstallig onderhoud. Ze stelt dat toen de nieuwe raad onder haar leiding in augustus 2018 aantrad er al mankementen aan de boot waren en later moest zelfs een duwboot worden ingezet om de veerdienst operationeel te houden, maar uiteindelijk viel ook deze provisorische voorziening uit.

Guyana reageerde volgens Jairam niet op correspondentie van Suriname over de staat van het vaartuig en de onvermijdelijke reparaties, het bleef dus praten aan dovemansoren, ondanks de management-agreement met het buurland. Uiteindelijk heeft ons land zijn verantwoordelijkheid genomen.

"Omdat er geen reactie kwam vanuit Guyana hebben wij vooruitlopend besluiten genomen die in een later stadium besproken zullen worden met het buurland." Kortgeleden heeft de Guyanese minister van Infrastructuur zijn Surinaamse collega Vijay Chotkan "eindelijk" gevraagd om te praten over alles dat te maken heeft met de veerverbinding.

Jairam: "Wij proberen deze week nog, anders volgende week naar Guyana te gaan voor overleg." Er wordt naar gestreefd om de Canawaima uiterlijk eind september weer in de vaart te hebben.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel