COLUMN: Praatjesmakers

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 September 2019 14:00

Voor mij lezen

De mooie woorden van verschillende autoriteiten en justitiële functionarissen ten spijt zijn regionale instituten niet onder de indruk van wat Paramaribo beweert te doen omtrent de aanpak van drugs. Lokaal gaan de mooie en vaak politieke praatjes er misschien als zoete koek of een snufje witte poeder in, maar de internationale gemeenschap kan je alleen overtuigen met bewijzen. Met wat je doet en wat je hebt gedaan. Met je prestaties, niet met voornemens en wenselijkheden. Cicad heeft in haar beoordeling van Suriname geen nationale drugsstrategie aangetroffen.

Er zijn geen protocollen en procedures om onderzoek te doen, laboratoria en drugs productie units op te sporen, laat staan te ontmantelen. Als je dat niet hebt, hoe zeg je dat je drugs aanpakt? Het is al weer een mensenleeftijd geleden dat lokaal grote drugsbenden zijn ontmanteld. Evenwel is duidelijk dat ze wel hier actief zijn. De grote coke-ladingen die met de regelmaat van de klok in het buitenland worden onderschept zijn daar het sprekend bewijs voor.

Je zou bijna willen geloven dat de lokale autoriteiten de drugsjongens en -meisjes hier vrij spel geven, hen geen strobreed in de weg leggen en ze bij het buitenland verklikken, zodat daar de drugs onderschept kunnen worden. Alsof men bang is hier mensen en hun witte business aan te pakken en het maar aan het buitenland overlaat om op te treden. Als het geen Martinique of Guadeloupe, Spanje, Portugal, Frankrijk of België is, worden nu ook andere routes aangeboord.

Zoals die ambtenaar die laatst via een omweg langs Brazilië, en over Afrika richting India ging met twee kilo Johnson & Johnsons in zijn bagage. Hij had zijn onderbroeken lekker geprepareerd met het spul. De autoriteiten in Mumbai waren op hun quivive en Prins Edward kreeg een niet zo vorstelijk onthaal toen hij zich bij de immigratiebalie aanmeldde. De Indiase media hebben niet gemeld of hij nog voldoende niet-geprepareerde jockeys had voor zijn gratis verblijf in de cel.

Elke keer dat er ergens in de wereld een koerier met drugs wordt gepakt of een grotere lading tussen boomstammen, rijst, bananen, garnalen of vis wordt gevonden is een bekendmaking dat de business hier nog welig tiert en misschien zelfs ongestoord. Het is daarom goed dat de autoriteiten de kritiek en aanbevelingen van Cicad ter harte nemen en aan de slag gaan. Praatjes vullen geen gaatjes moeten de jongens en meisjes van Cicad hebben gedacht toen ze de paragraaf Suriname in hun evaluatierapport schreven.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel