COMMENTAAR: Falende handhaving

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 September 2019 12:00

Voor mij lezen

SINDS ZONDAG MAG volgens de Jachtwet voor de rest van dit jaar niet meer op leguanen worden gejaagd. Maar slechts weinigen houden zich daaraan, in de wetenschap dat er geen of nauwelijks controle plaatsvindt. Dat geldt overigens niet alleen voor deze dieren, maar ook voor diersoorten als kaaimannen, kwiekwie, en papegaaien. Hoewel de jachtseizoenen wettelijk zijn vastgelegd, wordt zelden opgetreden als toch op de bewuste dieren wordt gejaagd in perioden waarin dit verboden is.Ze zijn als het ware vogelvrij.

Falende handhaving is een van de kennelijk onoplosbare problemen in Suriname. Er worden allerlei wetten en regels bedacht, zonder dat vooraf ooit iemand zich heeft afgevraagd hoe er voor gezorgd wordt dat ze worden nageleefd. De recente Rij- en Voertuigenbelasting, auto's met donker getinte ruiten en de verplichting van boothouders ervoor te zorgen dat elke inzittende een zwemvest draagt, zijn daar voorbeelden van.

Om terug te komen op dieren: in december 2016 keurde De Nationale Assemblee de Wet Dierenwelzijn goed waarvan de behandeling 2 ? jaar op zich heeft laten wachten. Die wet moet voorkomen dat dieren zoals apen en papegaaien op beestachtige wijze in kooitjes worden gepropt en ter verkoop worden aangeboden. Ook mogen krabben niet meer levend en hangend aan een touwtje langs de kant van de weg worden verkocht en huisdieren, zoals honden, mogen niet langer verwaarloosd worden.

Dat scheelt een hoop dierenleed, maar de Staatsbesluiten die handhaving van de regels mogelijk maken, zijn nog altijd niet af. Ook al zou dat echter wel het geval zijn, dan wordt er waarschijnlijk toch niet op toegezien dat de wet wordt nageleefd. Nu ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk niet alleen bij de overheid/handhavers. Burgers hebben de plicht om zich aan de regels te houden.

Helaas lijken wetten en regels in Suriname er vooral te zijn om overtreden te worden. Menigeen heeft lak aan alles, vaak onder het mom dat beleidsmakers - politici in het bijzonder - ook ongestoord en ongestraft regels negeren. Wat dat laatste betreft hebben ze natuurlijk gelijk: in de geschiedenis van de onafhankelijke Republiek zijn weinig politici vervolgd die zich aantoonbaar aan corruptie schuldig hebben gemaakt en of zich oneigenlijk hebben verrijkt.

Maar dat is geen excuus om je daarom zelf ook niet aan de wet te houden. Verbeter de wereld en begin bij jezelf, dan pas bereiken we dat Suriname een beter land wordt met tevreden mensen én dieren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel