Anti-drugscommissie OAS kritisch over Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 September 2019 10:24

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Suriname scoort niet hoog in het 2019 evaluatierapport van Cicad, de anti-drugspoot van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), wat de aanpak van drugs en terugdringing van de vraag naar verdovende middelen betreft. Van de elf studies of onderzoekingen die volgens een bepaald evaluatiemechanisme uitgevoerd zouden moeten worden naar de vraag en omlaag brengen van de drugsbehoefte zijn slechts drie door Paramaribo uitgevoerd.

Aangehaald wordt dat Suriname momenteel geen nationaal drugsplan of strategie heeft. Wel wordt aangegeven dat de Nationale Anti-drugsraad acties onder neemt op het stuk van drugspreventie door trainingen te verzorgen en bewustwordingscampagnes uit te voeren. Ook de regionale autoriteiten hebben volgens Cicad de autoriteit om beleid te maken en uit te voeren.

Danielle Veira, directeur bij het Directoraat Nationale Veiligheid , waaronder een deel van het antidrugsbeleid valt, vindt het jammer dat het Cicad-rapport juist nu is uitgekomen. "Het drugsmasterplan is af. De Nationale Anti-Drugsraad heeft er keihard aan gewerkt. En het beantwoordt aan de vraag en aanbodzijde, alsook het sociaal karakter van de drugsproblematiek", zegt Veira.

Ze voegt eraan toe dat voornoemd masterplan binnen drie weken aan president Bouterse wordt aangeboden. "Daarna gaan we aan de slag ermee. Natuurlijk nemen we de aanbevelingen van Cicad mee. Het kan altijd beter en daar streven wij ook naar", aldus de nationale veiligheidschef.

Het Cicad-rapport zal ook worden meegenomen bij de nationale evaluatie van Surinames financieel systeem, zegt Jennifer Van Dijk-Silos die als projectdrager is aangesteld bij de National Risk Assessment die wordt uitgevoerd."We zullen moeten nagaan wat het land doet met de aanbevelingen", zegt ze.

Van Dijk-Silos voegt eraan toe dat Suriname "heel serieus een antidrugsbeleid moet maken, de wetten dient aan te scherpen en een anti-drugs taskforce moet instellen met handhavingsbevoegdheden.

Recentelijk zei Van Dijk-Silos tijdens een discussieavond, dat de drugscriminaliteit een grote dreiging vormt voor Suriname om positief uit de landenevaluatie te komen die volgend jaar wordt uitgevoerd door de Caribbean Financial Action Taskforce.

In het rapport plaatst Cicad onder meer kanttekeningen bij het ontbreken van data en preventieprogramma's voor specifieke groepen. Het land heeft volgens Cicad geen updated gegevens over daling van het aanbod van drugs, handel en andere zaken die daarmee verband houden.

Ook het gebrek aan protocollen of operationele procedures voor het opsporen, onderzoeken en ontmantelen van laboratoria of voorzieningen voor de productie van illegale drugs wordt genoemd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel