Driejarige avondhavo voor muloleerlingen die toelatingsexamen niet hebben gehaald

Hoofdkwartier van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 September 2019 10:27

Voor mij lezen

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is gestart met een driejarig pilotproject voor leerlingen van muloscholen die het toelatingsexamen voor het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (vwo), Hoger Avond Voortgezet Onderwijs (havo) en Natuurtechnisch Instituut (Natin) niet hebben gehaald. Ze krijgen nu de kans om onderwijs op een driejarige avondhavo te volgen. Dit zegt onderwijsdirecteur Natasia Bennanon, in gesprek met Suriname Herald.

Het project is bedoeld voor leerlingen vanaf 15 tot 17 jaar. “Als een leerling al 18 jaar oud is mag die zich al inschrijven op het avondhavo. De instroom is alleen bedoeld voor deze groep”, legt Bennanon uit. Leerlingen die het toelatingsexamen niet hebben gehaald hebben geen ander alternatief en wij hebben een alternatief voor ze gecreëerd, voegt ze eraan toe.

Het ministerie is overgegaan naar dit systeem vanwege de grote toestroom naar het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (Imeao) en de kweekscholen. “Niet eenieder wil naar deze scholen, dan moet je als ministerie naar een ander alternatief zoeken voor deze leerlingen”, aldus de onderwijsdirecteur.

Voor dit project zal hetzelfde curriculum verspreid worden over de drie leerjaren. Wel zal de leerstof in het eerste jaar gevarieerd zijn. Na het havo kunnen deze leerlingen zich inschrijven voor de schakelklas van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Er zal ook studieloopbaan ingezet worden.

Het project zal gedraaid worden op drie scholen, namelijk de Scholengemeenschap Livorno, het Christelijk havo en havo 3 aan de Leysweg.

Op de locaties waar het pilotproject gedraaid zal worden zullen er twee klassen ingezet worden met elk 25 leerlingen per klas. Het pilotproject zal met 200 leerlingen starten.

Bennanon geeft verder aan dat het project na een jaar geëvalueerd zal worden.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel