PTC houdt met veel moeite hoofd boven water

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 September 2019 07:36

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Polytechnic College, PTC, houdt al geruime tijd met veel moeite het hoofd boven water. Met name door de devaluatie en het tot nu toe uitblijven van de subsidie voor dit jaar, moet de leiding van dit instituut met veel kunst en vliegwerk de zaak draaiende houden.

"Voor dit jaar hebben we nog niets gehad. We zijn constant bezig te bellen en te vragen, maar het is er nog niet", zegt directeur Robby Holband doelend op de financiële ondersteuning van de overheid. Volgens hem is er dit jaar ongeveer drie miljoen SRD vrijgemaakt voor PTC.

"Het is niet zoveel maar met dat deel zouden we een aantal uitdagingen kunnen opvangen en verder gaan. Het is een grote uitdaging, maar we hopen dat de regering nog goedgezind is om die subsidie te geven." Naast de gevolgen van de koersontwikkeling en de uitgebleven subsidie, is een zaak die het PTC niet uit de weg kon, de loonsverhoging voor leerkrachten.

"We moesten ook mee met die ontwikkeling", vertelt de directeur. Hij zegt dat de verhoging van het inschrijfgeld naar 1500 US dollar per student daarom noodzaak is. Dit bedrag mag in tien maanden worden betaald. Daarnaast werkt het PTC hard om zijn afstandsonderwijs goed op poten te krijgen.

Holband: "Dat gaat maken dat de kosten voor studenten omlaag gaan en studeren gemakkelijker wordt. Maar aan de andere kant zullen we studenten die we zouden kunnen missen nu wel kunnen opvangen waardoor we die inkomsten niet hoeven mis te lopen." Volgens hem kan de financiële druk daardoor een beetje beperkt worden.

Het idee van sommige mensen dat het PTC veel geld vraagt, klopt volgens Holband niet. "Het is de koers die ons parten speelt." Hij wijst erop dat alle studenten die in de examenklas zitten het oude tarief betalen. "Het is echt een grote uitdaging, want er is hierdoor altijd een gat dat je moet vullen."

Holband stelt dat het instituut op dit moment niet kan investeren. Starten met de bouw van een eigen gebouw is nog steeds een uitdaging. "Maar niet alleen het gebouw laat op zich wachten. Ook onze computers, veiligheidszaken en alle andere investeringen die we moeten plegen blijven achter. Er is geen ruimte daarvoor."

Hij stelt dat accountantskantoor Tjon A Hung al in 2013 heeft vastgesteld dat het inschrijfgeld toen al 2200 US dollar per student moest zijn. "We zitten nu in 2019 en vragen 1500 US dollar. Dus we hebben een gat".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel