Een eregroet aan Grootmeester Jules Lagadeau

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 September 2019 06:44

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Jules Lagadeau next


Eén van Suriname’s grote sporthelden Jules Theodorus Lagadeau is de vorige week heengegaan. Hoewel Lagadeau al geruime tijd sukkelde met zijn gezondheid komt zijn overlijden bij ons toch hard aan. Een selfmade man, een topvoetballer, een top trainer, een top mens. Lagadeau is 80 jaar geworden. In de media is er al genoegzaam vermeld over zijn prestaties als voetballer in de jaren 60 en als trainer in de jaren 70 .

Zowel bij de SV Transvaal als bij de nationale voetbalselectie van Suriname heeft Jules Lagadeau geschiedenis geschreven. Lagadeau wist zijn voetbalkennis en –kunde te combineren met discipline, gezag en mensenkennis waardoor hij in staat was onnavolgbare prestaties met zijn team te bereiken. De verschillende sportmedia hebben de resultaten die hij heeft neergezet al vermeld dus zullen wij hier niet in herhaling treden.

Toch willen we extra benadrukken de Concacaf Champions titel met SV Transvaal in 1973 : Nadat wij ongeslagen kampioen van Suriname werden in dat jaar, kwam als “kers op de taart” de Concacaf kampioenstitel. Misschien kunnen de jongeren zich daarvan geen goede voorstelling maken aangezien alles wat de klok tegenwoordig slaat Champions League is en in mindere mate African Cup, E.K, en Copa Libertadores.

Wel de Concacaf bestaat uit alle landen van Centraal- en Midden Amerika, Noord-Amerika (Canada en de USA) en alle Caribische landen inclusief Suriname. En daar is Transvaal o.l.v. trainer Jules Lagadeau kampioen van geworden! De enige Surinaamse ploeg tot nu toe en de enige Surinaamse trainer tot nu toe. In de analen van de Concacaf wordt er met respect geschreven over Transvaan en Jules Lagadeau. Op Curaçao doen nog in leven zijnde oud-voetballers van Jong Columbia het in hun broek bij het horen van de namen Transvaal en Jules Lagadeau.

In een tijd toen er nog geen internet, smartphone, you tube, of social media was, hadden wij andere ontspanningsmechanismen , én we hadden Jules Lagadeau. Hij heeft ons land op de kaart gezet . Hij heeft ons mooie herinneringen gegeven aan het Suriname Stadion in de jaren 70. De Vereniging “Vrienden van Transvaal” heeft dinsdagmiddag een herdenkingsdienst in Court Charity aan de Burenstraat gehouden. In Rotterdam, Nederland is gisteren afscheid van hem genomen en de uitvaart is vandaag, woensdag 4 september, op de begraafplaats De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan in Amsterdam. Suriname verliest in hem een fantastische voetballer en trainer en een goed mens. Een sportman met allures van een legende. Wij wensen zijn familie veel sterkte toe.

Namens de 'Vereniging Vrienden van Transvaal'
Edwin Schal, Wensley Bundel, Dennis van Laparra, Glenn van Straatum, Ortwin Pinas, Mark Karg, Ricardo van Hetten, Roy Vanenburg, Roel Zinhagel, Johan Leisberger, Hedwig Frankel,  Stan Nooitmeer, Pietje Frankel  en Rudy Steinberg.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel