Landbouwers Houttuin krijgen training in produceren veilig voedsel

Landbouwers Houttuin krijgen training in produceren veilig voedsel. Foto: LVV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 September 2019 06:14

Voor mij lezen

De landbouwers van Houttuin in het district Wanica zijn gestart met een driedaagse Goede Agrarische Praktijken (GAP) -training. De groep van 20 landbouwers van dit ressort Wanica-B is de vierde groep die deze GAP-training volgt. GAP is van enorm belang voor de garantie voor het produceren van veilig voedsel voor de gemeenschap, zowel lokaal als buiten Suriname. In het kader van de strenger aangepaste exportregelgeving van de Europese Unie (EU) werkt het Ministerie van LVV met alle stakeholders samen aan het afwerken van een pakket aan maatregelen.

Landbouwvoorlichters van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben binnen korte tijd aan een aantal landbouwers uit verschillende ressorten deze bijzondere training overgedragen. De ressorten die afgerond zijn: Wanica-C (Santodorp en omgeving), Wanica-B (Kwatta en omgeving) en Saramacca (Uitkijk en omgeving).

Het National Plan Protection Organisation (NPPO), onder leiding van de Interm Manager, Imana Power, die is opgericht om het geheel te coördineren met betrekking tot de nieuwe exportregels van de EU, is nog steeds bezig zaken te ordenen. De GAP-training is daar een onderdeel van en is in volle gang. De aangepaste Plantenbeschermingswet van 1965 is reeds ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) ter behandeling. De keuringsinspecteurs van LVV zijn bezig met 100 procent controle op de export van fruit en groenten. De NPPO heeft op 22 augustus ook de pre-audit dossier bij de EU ingediend.

De landbouwers krijgen bij de afronding van de training een GAP-certificaat. Naast de GAP-certificering, wordt ook gewerkt aan een productencode en een trackingsysteem.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft de GAP-trainingen voor de boeren vereist nadat bekend werd dat Suriname deels van haar exportmarkt voor groenten en fruit naar de EU dreigt te verliezen, vanwege het voorkomen van schadelijke organismen op exportproducten. “We werken allen samen naar de zekerheid van gezond en veilig voedsel.”, aldus minister Parmessar.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel