Chinese trawlers vertrokken, sector blijft alert

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 September 2019 00:01

Voor mij lezen
loadingfoto
previous De bestemming van de Chinese trawlers die uit Surinaamse wateren zijn, is niet bekend. (Beeld Marine Tracker) next


De visserijsector haalt opgelucht adem, maar blijft alert. De Chinese trawlers zijn na een periode van heel wat heisa uit de Surinaamse wateren vertrokken. "Eindelijk kan de vissector na tien maanden overgaan tot de orde van de dag," zegt Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA) aan Starnieuws. Hij voegt er aan toe: "Onderwijl alert blijvend dat dit soort stunts zich niet gaan herhalen."

Ook het Visserscollectief is blij dat na een lange strijd waarbij alle uiterste middelen zijn gebruikt, de trawlers door de Kustwacht in coördinatie met het Openbaar Ministerie zijn uitgezet. "We hopen echt wel dat er straks niet zes andere boten voor ons staan," zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief aan Starnieuws. Hij zegt dat ze voorzichtig zijn en dat ze de regering het voordeel van de twijfel geven. "In elk geval gaan we ervan uit dat dit soort zaken zich in de toekomst niet herhalen."

De zes Chinese trawlers -  Fu Yuan Yu 9808, Fu Yuan Yu 9809, Fu Yuan Yu 9810, Fu Yuan Yu 9811, Fu Yuan Yu 9812 en Fu Yuan Yu 9813 - bevonden zich sinds vorig jaar november in Suriname. De schepen beantwoorden niet aan de Surinaamse wettelijke bepalingen voor de vissector. Ook was door de autoriteiten aangegeven dat er geen vergunning was verleend aan Ross National Fisheries, de eigenaar van de schepen. Het bedrijf stapte naar de rechter en had gevraagd dat de schepen niet zouden worden verwijderd en dat het de toegezegde visvergunningen zou krijgen. De vordering van Ros National Fisheries werd eind juli afgewezen en kreeg de Kustwacht toestemming om de schepen uit Surinaamse wateren te verwijderen.

Lall zegt dat één probleem is opgelost en dat ze zich nu richten op de andere problemen in de sector. Ze streven naar ordening in de visserijsector en vermindering van de druk op de visgebieden. Vertegenwoordigers van de visserijsector komen deze week nog samen met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij om een verder pad te bespreken.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel