NH-minister: “Suriname zelf in staat Afobakadam te onderhouden”

NH-minister Sergio Akiemboto en het onderhandelingsteam tijdens een persconferentie over de Brokopondo-overeenkomst. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 September 2019 00:01

Voor mij lezen

Suriname is volgens minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, groot genoeg om zelf een dam te onderhouden en draaiende te houden. Met Suralco/Alcoa is afgesproken dat Suriname de Afobakadam in goed functionerende staat in handen krijgt. Om te weten te komen als de dam in een goed functionerende staat verkeert, zullen er op regelmatige basis audits worden gedaan waarbij er een checklist wordt gehanteerd, gaf de NH-minister onlangs aan.

Wanneer Suriname de dam in handen krijgt mag zij los van Alcoa een onafhankelijke consultant inhuren om een inspectie te doen om zo na te gaan wat de status is van de dam. Mocht blijken dat bijvoorbeeld een van de turbines het niet doet, zal die vervangen moeten worden door Suralco/Alcoa.

Volgens Akiemboto is een van de grootste uitdaging om snel Surinaamse instituten te versterken om in staat te zijn invulling te geven aan onder andere het zelf kunnen onderhouden van de dam. Indien mocht blijken dat Suriname nog niet klaar is om de dam zelf te kunnen onderhouden, heeft Alcoa haar hulp in deze al aangeboden. Akiemboto brengt ter herinnering dat de Afobakadam niet de enige dam is in de wereld. Volgens hem zijn er genoeg bedrijven met wie de overheid in zee kan gaan om de dam te beheren voor de staat.

Volgens Marc Waaldijk, van het Alcoa-onderhandelingsteam, is het beheren van zo een waterwerk geen complexe operatie. Echter, gaat het wel gepaard met veel risico’s. De dam is daarom ook verzekerd. Vanuit de verzekering wordt er periodiek inspectie gedaan en wordt erop toegezien dat de zaak in goede staat verkeert.

De NH-minister verduidelijkte eveneens dat Suriname niet gaat betalen voor de overname van de dam. Suriname zal wel haar verplichtingen moeten nagaan die betrekking hebben op de energielevering. Zo zal Suriname eventueel oude stroomrekeningen moeten betalen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel