Grote groep leerkrachten kan pas na drie jaar naar academische opleiding

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 September 2019 20:34

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Hoofdkleuterleidsters en leerkrachten van de onderbouw (onderwijzer(es) A) kunnen zich pas na drie jaren studie inschrijven voor de Academische Lerarenopleiding die in november start. Het gaat om de aangepaste vorm van de avondopleiding De Nieuwe Leerkracht (DNL) die in oktober begint. “Tijdens het eerste jaar zullen ze geüpgraded worden en hun specialisatie zal twee jaar duren”, zegt Natasja Bennanon,directeur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, tegen de Ware Tijd.

Zij wijst erop dat 231 hoofdkleuterleidsters en leerkrachten van de onderbouw zich vorig jaar hadden geregistreerd voor verdere studie. Een grote groep verliet in juli ontevreden een drukbezochte informatiebijeenkomst, toen bleek dat ze zich niet konden inschrijven voor de Academische Lerarenopleiding, het voormalige Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Zij voldoen namelijk nog niet aan de instroomeisen.

"Hun kennis moet geüpgraded worden in vooral de vakken rekenen, Nederlands en Engels. Ook hun houding naar het kind toe moet worden veranderd. Ze moeten de kinderen bijvoorbeeld meer aan het woord laten om vervolgens daarop in te spelen", zei onderwijsminister Lilian Ferrier toen tegen de redactie. Ze gaf aan dat ze deze groep niet zou vergeten; de leerkrachten zouden worden bijgeschoold om de opstap te hebben voor de Academische Lerarenopleiding.

Voor de aangepaste vorm van de avondopleiding De Nieuwe Leerkracht (DNL) wordt op 24 september een informatiebijeenkomst gehouden; de inschrijvingen is op 27 en 30 september. Hoofdkleuterleidster Jelisa Adwalisie zal de mogelijkheid om uiteindelijk te belanden bij de academische opleiding met beide handen aangrijpen, ook als dat drie jaren duurt. "Mijn doel is om pedagogiek te studeren en ik heb dat nog niet bereikt", zegt Adwalisie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel