Tullow Oil vindt aardolie in Guyana

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 Augustus 2019 15:31

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Tullow Oil is in het diepzeegebied van Guyana gestuit op een grote olievoorraad. De maatschappij maakte maandag bekend dat het een "substantiële en hoogwaardige olie-ontdekking" heeft gedaan voor de kust van Guyana. Vrijwel onmiddellijk na de bekendmaking schoten de aandelen-Tullow Oil omhoog op de beurs. Het Amerikaanse ExxonMobil heeft in Guyanese wateren al dertien keer een commercieel winbare oliereserve gevonden.

Tullow Oil die ook concessiehouder is in het diepzeegebied van Suriname had tot nu toe bij proefboringen voor de Surinaamse kust geen succes. "Deze substantiële en hoogwaardige olie-ontdekking in Guyana is het resultaat van de aanzienlijke technische en commerciële focus die de reset van onze exploratieportfolio heeft ondersteund. Het is een uitstekende start van onze boorcampagne in het zeer productieve oliegebied van Guyana", aldus Tullow-directeur Paul McDade.

Tullow meldde, dat bij het boren tijdens haar Jethro-1-exploratie "hoogwaardige oliehoudende zandsteenreservoirs" zijn gevonden, waarvan geschat wordt dat het mogelijk meer winbare olie heeft dan eerder voorspeld. De Jethro-1-put is geboord als onderdeel van de Orinduik-licentie, waarin Tullow een belang van 60 procent heeft. De maatschappij maakte bekend, dat het nu "de gegevens van de Jethro-ontdekking zal evalueren en de juiste beoordelingsactiviteit zal bepalen".

De Jethro-1 werd geboord door het Stena Forth boorschip tot een totale diepte van 4.400 meter in ongeveer 1.350 meter water. Evaluatie van loggegevens bevestigt dat Jethro-1 de eerste ontdekking op de Orinduik-licentie is en hoogwaardige oliehoudende zandsteenreservoirs van lagere tertiaire leeftijd omvat. Er is olie aangetroffen in een kolom van zeker 55 meter die een schatting van de winbare hoeveelheden van Tullow overtreft. Later deze maand wordt in dezelfde concessie bij het ondiepere Upper Tertiaire Joe- geboord  en later dit jaar de Carapa 1-put in de aangrenzende Kanuku-licentie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel