Alertheid geboden onder mediawerkers voor misbruik tijdens verkiezingsperiode

Minister Noersalim (Biza): media kunnen burgers middels adequate informatie onpartijdig motiveren om te stemmen. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

8 Augustus 2019 20:07

Voor mij lezen

Tijdens de verkiezingsperiode wordt er gebruik en misbruik gemaakt van de media en daar moet met de verkiezingen in 2020 voor gewaakt worden, gaf de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), Carla Boetius, gisteren te kennen bij de opening van de informatiebijeenkomst voor mediawerkers in Royal Ballroom Torarica.

Boetius benadrukte dat de media een belangrijk aspect vormen in de samenleving. De SVJ-voorzitter haalde aan dat gedurende de verkiezingsperiode de politieke partijen actief zijn en de beste vrienden worden met de media om soms misbruik te maken van de media. Mediawerkers moeten vooral daar alert voor zijn, benadrukte ze.

De media vervullen in dat verkiezingsvoorlichtingsproces een fundamentele rol. Zij kunnen burgers middels adequate informatie onpartijdig motiveren om te stemmen en ze kunnen bewustwording bij kiesgerechtigden op gang brengen, gaf de minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Mike Noersalim, te kennen. In verband met de voorbereidingen van de Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen van 2020 heeft Biza in samenwerking met het UNDP (ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties) een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de mediawerkers.

Noersalim haalde aan dat bij elke moderne verkiezingen online betrokkenheid en sociale media steeds belangrijker en invloedrijker zijn geworden. Kiezers en niet-kiezers moeten heldere, begrijpelijke, betrouwbare en inhoudelijke informatie krijgen over het verkiezingsproces en de verkiezingen op zich.

Boetius gaf te kennen dat de media in het midden staan. Ze hebben een rol te vervullen naar de overheid en samenleving. De mediawerkers kijken nog altijd meer naar de samenleving, omdat daar de belangrijke rol te vervullen is. “Wij als mediamensen hebben de taak om de samenleving zo objectief mogelijk te informeren over van alles,” aldus Boetius. Met de verkiezingen weten de mediawerkers hoe belangrijk hun rol is.

Met betrekking tot toegankelijkheid gaf Boetius aan dat de regering vaak genoeg niet toegankelijk is voor de media. Hierdoor wordt het werk voor de mediapersonen moeilijk gemaakt. Ze juicht dit initiatief toe, omdat de mediawerkers dan de uitdagingen die ze in het veld meemaken, bespreekbaar kunnen maken.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel