COMMENTAAR: Dubbele moraal

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 Augustus 2019 12:00

Voor mij lezen

BISHOP STEVE MEYE mag gewoon weer verder gaan met datgene waarmee hij bezig was. Hij is in ere hersteld als voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en Bedieningen in Suriname (VVEPS). En dat terwijl het politieonderzoek dat in Nederland loopt naar aanleiding van de aangifte van een vrouw dat ze op 28 april 2017 in een Amsterdams hotel door Meye zou zijn aangerand, nog niet is afgerond.

Medio vorig jaar legde hij tijdelijk zijn functie neer, maar de VVEPS ziet nu, na een eigen 'diepgaand' onderzoek, geen belemmeringen om Meye weer aan de slag te laten gaan. Iedereen is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Dat geldt ook voor Meye. Maar het is niet aan de VVEPS om te beoordelen of hij schuldig is of niet. Immers, geen kerk staat boven de wet.

De argumenten van de organisatie "dat deze kwestie zo in het openbaar bekend is gemaakt en een negatieve impact heeft gehad op het Evangelie van het Koninkrijk Gods in Suriname" en dat het besluit ook te maken heeft met "de schade aan het imago van betrokkene, die geestelijk en nationaal zeer gerespecteerd is", slaan natuurlijk nergens op.

Meye wordt beschuldigd van een zeer ernstig misdrijf en zou er daarom verstandig aan gedaan hebben om, zolang er geen duidelijkheid is, op de achtergrond te blijven. Religieuze (met name christelijke) organisaties hebben in het verleden meermaals getoond dat terwijl ze als moraalridders de gelovigen vertellen wat ze wel en niet mogen doen, ze misstanden in eigen huis met de mantel der liefde bedekken. Een dubbele moraal dus.

Zo zijn binnen de katholieke kerk de afgelopen decennia wereldwijd tienduizenden jongeren seksueel misbruikt. Daar was men tot in het Vaticaan van op de hoogte, maar er werd niet ingegrepen. Alle zaken belandden in de doofpot. Tot jaren geleden. De afgelopen tijd wordt bij mondjesmaat een geestelijke aangesproken.

Het was voor de VVEPS onmogelijk de kwestie-Meye, die medio vorig jaar door de Ware Tijd werd onthuld, in de kerkelijke doofpot te stoppen. Voor de vorm werd de bishop tijdelijk op een zijspoor en in de luwte gezet, terwijl de zaak na onderzoek volgens 'Bijbelse normen' zou worden afgehandeld.

Iedereen kon vooraf al voorzien dat dit tot niets zou leiden en dat Meye de hand boven het hoofd zou worden gehouden. Bijbelse normen zijn in de ogen van de VVEPS kennelijk andere normen dan strafrechtelijke. Echter, mocht het echte politieonderzoek iets opleveren, dan zal de omstreden voorganger van een koude kermis thuiskomen. Het is de vraag hoe de organisatie daarop zal reageren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel