Coronie treurt om slechte mulo-scores

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 Augustus 2019 09:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De teleurstelling in Coronie is groot. Van de veertig leerlingen van de Tata Colinschool - de enige mulo in het district - die aan het eindexamen hebben deelgenomen zijn er elf geslaagd en vijf mogen herexamen maken. Het slagingspercentage van 28 ligt vier procent hoger dan het vorig schooljaar.

Het resultaat van het landelijk mulo-eindexamen is vrijdag bekendgemaakt. De helft van de 5815 leerlingen die er aan hebben deelgenomen is direct geslaagd en 802 leerlingen hebben een herkansing. Dit resultaat is een terugval van één procent in vergelijking met het vorige schooljaar.

Onderdirecteur Fabian Sanmoesngat van de Tata Colinschool: "Aan de leerlingen is voorgehouden om bij de schoolonderzoeken zo hoog mogelijk te scoren en niet op het eindexamen te wachten. Maar kandidaten zijn met vijfjes en zesjes richting het examen gegaan. Deze cijfers waren daarvoor niet genoeg."

Sanmoesngat : "Wij hebben motivatiegesprekken gehouden met de leerlingen en ook de ouders zijn opgeroepen. De so-gemiddelden zagen er in het begin goed uit. De leerlingen hebben uiteindelijk gefaald." Hij stelt dat de kinderen niet gemotiveerd naar school komen, waardoor de leerkracht vaker moet waarschuwen en hen zelfs moet vragen om hun schoolspullen op tafel te zetten.

"Van vierdejaars verwachten wij dit niet", zegt Sanmoesngat. De schoolleiding blijft praten met de ouders. "Discipline moet van huis uit meegegeven worden. We krijgen het gevoel dat dat echter niet gebeurt. Op z'n minst moet de ouder het kind vragen hoe zijn of haar dagschema eruit ziet."

Hij zegt dat de school jaren geleden 50 tot 60 procent geslaagden had. "Zij die zijn geslaagd hebben hun best gedaan. Als zij het kunnen waarom kan de rest het niet? De school heeft niet alleen slechte tijden gekend, maar de laatste twee jaar zijn de resultaten gedropt." 

Het gedrag van de leerlingen is naar zijn weten niet veel veranderd. "De leerlingen van toen waren druk, maar zij deden hun best." Sanmoesngat geeft aan dat er nog een totale evaluatie gemaakt moet worden van de resultaten. Hij beschouwt de mobiele telefoon als een grote afleider. 

Joan Wielzen, NDP-parlementariër uit het district zegt dat onderwijs een driehoeksverhouding is van school, kind en thuis. Ze is vanaf 1998 leerkracht op de school geweest tot het moment waarop ze parlementariër werd. "De ouderparticipatie in Coronie is verschrikkelijk slecht. Het lijkt alsof de ouders niet meer weten hoe op te voeden. Ouders laten geen sociale controle meer toe. Laten zij zichzelf een spiegel voorhouden."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel