Suriname presenteert biodiversiteitsonderzoek in Columbia

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 Augustus 2019 22:46

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Surinaamse bosbouwers, (milieu)wetenschappers en studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zullen de komende vier dagen nieuwe data, feiten en onderzoeksmateriaal presenteren op de biodiversiteitsconferentie in Florencia, een zuidelijke stad in Colombia. De Internationale conferentie voor biodiversiteit van het Guyanaschild, wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden sinds 2010.

Suriname was in 2013 gastland van deze biodiversiteitsgemeenschap die bestaat uit de landen van het Guyanaschild. Daartoe behoren een deel van Brazilië, Columbia, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela. "Bij het Guyanaschild gaat het niet alleen over flora en fauna, maar vooral over het in stand houden van schild, met alles wat zich erin bevindt. Echter, ook de impact die het heeft en de mensen die ervan afhankelijk zijn, zijn belangrijk", zegt Jose Artist een van de deelnemers aan de conferentie en bekend als activist voor de inheemsen en in stamverband levende gemeenschappen.

"Je kunt het zowel biologisch als medisch benaderen en vertalen, maar ook naar de mensen die er wonen en ervan leven." De thema's op de conferentie zullen dan ook uiteenlopend zijn, maar mens, cultuur en natuur zullen een centrale plek krijgen. De Surinaamse delegatie van iets meer dan twintig personen zal net als die van de andere landen, presentaties verzorgen over uiteenlopende onderwerpen die te maken het met het Guyanaschild.

"Wat ik persoonlijk steeds probeer te zeggen als activist is dat wanneer onze biodiversiteit en natuur niet meer bestaan inheemsen en andere tribale volken niet meer zullen kunnen leven zoals ze gewend zijn en zoals zij dat willen", zegt Artist. De presentaties op de conferentie over onderzoekingen moeten handvatten en modellen bieden aan de gemeenschap van het Guyanaschild.

In Colombia zal ook worden bepaald welk land over drie jaar de conferentie mag organiseren. Deelsponsor van de delegatie is De Suriname Conservation Foundation. Projectmanager van dit fonds Stanley Malone en directeur Hennah Uiterloo hebben tijdens een ontmoeting met een deel van de Surinaamse delegatie benadrukt dat het een grote eer is Suriname als het bosrijkste land ter wereld te mogen vertegenwoordigen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel