Nieuw gezondheidscentrum voor Para

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Juli 2019 21:47

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Wat tijdens de hoorzittingen werd gevraagd is eindelijk gerealiseerd. De behoefte om hier een gezondheidscentrum te hebben was altijd enorm. Ik kan u niet zeggen hoe blij wij zijn met de oplevering.” Dit zei Armand Jurel, districtscommissaris (dc) van Para vrijdag bij de officiële opening van het eerste gezondheidscentrum van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Onverwacht in Para.

De dc verwacht dat het centrum een tijd- en kostenbesparend effect zal hebben voor de Paranen. Ze hoeven nu niet meer naar Paramaribo of Lelydorp voor directe gezondheidzorg. Daarmee besparen ze onder andere op vervoer. Er werken vijf artsen die worden ondersteund door zeven A-verpleegkundigen. Het team staat onder leiding van Shoestrya Joella. Een van de moeilijke stappen om alles klaar te krijgen voor het functioneren van het team was volgens Joella het aantrekken van personeel. Het gebouw heeft nog niet alle medische apparatuur om optimaal te draaien. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid noemt de ingebruikname van het centrum een mijlpaal. Binnen het Health Sector Support Programma is dit het tweede centrum van de totaal zeven geplande. Het derde wordt volgende week in Nickerie in gebruik genomen en over zes tot zeven weken volgt er één aan de Limesgracht in Paramaribo. Het gezondheidscentrum heeft behalve spreekkamers een laboratorium, apotheek en kindvriendelijke be¬handelruimte.

Er is voor 1.2 miljoen US dollar in geïnvesteerd. Het is ook het enige medisch centrum in het zuiden van Suriname vanaf Lelydorp. Parlementariër Jennifer Vreedzaam van de vaste parlementaire commissie Volksgezondheid was bij de ceremonie. Ze belooft het transformatieproces binnen de gezondheidszorg van Para meer te zullen ondersteunen en zich in te zetten in het parlement om zoveel mogelijk gedaan te krijgen op het gebied van volksgezondheid.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel