Gewezen OM-lid Algoe: ouders omgekomen kinderen bij woningbrand niet vervolgbaar

Familieleden, vrienden en anderen namen afscheid van de kinderen die door woningbrand zijn omgekomen. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 Juli 2019 21:30

Voor mij lezen

De ouders van de vijf kinderen die door de woningbrand in de Ellastraat, een zijstraat van de Ramgoelamweg, zijn omgekomen, zijn niet vervolgbaar, omdat zij zich niet schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Indien men wil overgaan tot aanhouding dan zal er gekeken moeten worden naar dood door schuld. Er zou dan opnieuw een onderzoek gedaan moeten worden door de politie om na te gaan of het de schuld is van de moeder dat deze kinderen slachtoffers zijn geworden, zegt het gewezen lid van het Openbaar Ministerie (OM), Chandra Algoe, nu advocaat, in gesprek met Suriname Herald.

En op basis van de aantoonbare feiten dat het de schuld is van de moeder dat de kinderen zijn doodgebrand, kunnen ze vervolgd worden, legt zij verder uit. De wetten van ons land zijn daar niet op gebaseerd. “Men kan geen vervolgproces inzetten, omdat Suriname deze wetten niet heeft. Het is niet strafbaar, maar ook niet acceptabel wat heeft plaatsgevonden,” aldus Algoe.

Het systeem dat we hebben, is dat iemand een gevangenisstraf van een jaar kan krijgen als die zich schuldig heeft gemaakt aan de dood van een ander.

Nalatigheid van ouders is op zich geen strafbaar feit. De justitiële kinderbescherming zou zich hier bezig mee moeten houden, maar we kennen die niet in Suriname, legt Algoe uit. In het buitenland zoals Amerika zouden de andere kinderen in bescherming worden genomen, maar in ons land helaas niet. Voor zaken zoals onvoldoende zorg aan kinderen krijgt men geen gevangenisstraf, merkt zij op.

Op 2 juli zijn vijf kinderen omgekomen tijdens een woningbrand. Vier (Teshiro, Trushon, Jayden en Jelaini van Hetten) hebben het leven gelaten tijdens de brand in de Ellesstraat en de 2-jarige Delvano Eind in de Petrusweg te Pontbuiten.

De begrafenis van de kleine militairen zoals ze genoemd werden is door de staat bekostigd.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel