Mac Andrew: uitvoering minimumloon kan consequenties hebben voor bedrijfsleven

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 Juli 2019 19:36

Voor mij lezen

De uitvoering van de Wet minimumloon kan consequenties hebben voor het bedrijfsleven. Dit laat de directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Steven Mac Andrew, aan Suriname Herald weten. Bedrijven moeten gaan kijken of ze in staat zijn om het minimumloon zoals is aangenomen in het parlement uit te betalen. Deze wet is afgelopen donderdag met 28 algemene stemmen aangenomen in het parlement.

Elke aanpassing brengt meer kosten met zich mee. Mac Andrew zegt dat de tijd van doorvoering niet juist is. De economische situatie van het land is volgens hem niet al te rooskleurig op dit moment. Ondernemers zullen op een gegeven moment een besluit moeten nemen of zij verder kunnen of niet. Hij geeft aan dat alles afgewenteld wordt op de ondernemers.

De VSB-topman merkt op dat het minimumloon op zich geen slecht idee is. Dat zou echter vastgesteld moeten worden na grondig overleg met het bedrijfsleven, omdat het de werkgevers zijn die voor de kosten moeten opdraaien.

De verdiencapaciteit van Suriname is nog niet wat het wezen moet, vervolgt hij. Met veel moeite komen de bedrijven hun maandelijkse verplichtingen na. Het grootste deel van het bedrijfsleven in Suriname bestaat uit microbedrijven en deze categorie heeft het thans moeilijk, merkt de VSB-directeur op.

Wat de Loonraad betreft die in het leven wordt geroepen, zegt hij dat zijn organisatie haar visie hierover heeft gegeven. Een Loonraad is niet nodig, omdat er al een Sociaal-Economische Raad (SER) is die de regering adviseert op sociaaleconomische vlakken. Met de komst van een Loonraad zullen beide organisaties elkaar overlappen wat ook niet goed is volgens Mac Andrew.

Het minimumloon is volgens de nieuwe wet vastgesteld op SRD 1.428, terwijl de armoedegrens op SRD 999 is vastgesteld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel