Staking bij Republic Bank

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Juli 2019 11:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het personeel van de Republic Bank staakt sinds vrijdag. De werknemers zijn ontevreden over de gang van zaken binnen het bedrijf en de houding van de directie onder leiding van Sean Husain. Na een protestmanifestatie bij het hoofdkantoor aan het Kerkplein, hebben de medewerkers de werkplek verlaten. Ondanks de staking zijn de filialen open, omdat stafmedewerkers de dagelijkse werkzaamheden voor een deel verrichten.

Bondsvoorzitter Willy Rodrigues zegt dat de loonschalen onacceptabel zijn. De bond heeft tevergeefs verschillende pogingen gewaagd om de directie tot andere gedachten te brengen. "De directie houdt zich niet aan afspraken in de collectieve arbeidsovereenkomst, want ze vindt dat het niet hoeft omdat ze van Trinidad zijn." De bondsvoorzitter stelt dat de overeenkomst getekend is door beide partijen en meent daarom dat de directie de werknemersorganisatie niet serieus neemt.

Rodrigues zegt dat medewerkers soms worden geïntimideerd door de leiding wanneer ze hun stem willen laten horen. "Als de loonschalen niet worden aangepast, krijgen de mensen die straks met pensioen gaan, bijna niets. Maar ze worden bedreigd als ze willen opkomen." Directielid Montague McLeod spreekt de verklaring van de bondsvoorzitter tegen. Hij zegt dat juist de directie meerdere malen heeft gevraagd om een gesprek met de vakbond en al maanden wacht op een nieuw loonvoorstel van de bond.

"Wij zijn bereid om te praten, want we willen zo snel mogelijk beginnen met de loononderhandelingen van 2019. En als er zaken van vorig jaar zijn die nog besproken moeten worden, dan nemen we die mee. Jammer genoeg is er nog geen voorstel gepresenteerd." MclLeod stelt verder dat de directie nu al bezig is met correctie van de loonschalen en dat de medewerkers spoedig daarover worden geïnformeerd.

De directie heeft intussen de Bemiddelingsraad gevraagd om zich in te spannen voor een oplossing. De raad ontvangt het bondsbestuur en de leiding maandagavond. Rodrigues: "Vreemd vinden we dat, omdat de laatste keer bij de Bemiddelingsraad de directie niet wilde meewerken. De problemen zijn nu niet opgelost en ze gaan naar de Bemiddelingsraad, dus ik snap het niet." Het bondsbestuur praat dit weekend verder over de situatie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel