Vermindering illegale houtkap met vernieuwd bosmonitoringssysteem

Tijdens de lancering van het vernieuwde bosmonitoringssysteem SFISS van de SBB. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Juli 2019 19:47

Voor mij lezen

Het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) zal een bijdrage leveren aan de vermindering van illegale houtkap en verhoogde duurzaamheid in de bosbouwsector. Dit gaf Sarah Crabbe, onderdirecteur Onderzoek en Ontwikkeling van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), vandaag te kennen bij de lancering van het vernieuwde bosmonitoringssysteem SFISS van de SBB.

Ze zei dat optimale dienstverlening wordt verzekerd tezamen met de duurzaamheid en productie alsook de controle op illegaliteit. Hoewel de richtlijnen voor duurzaam bosbeheer reeds lange tijd bestaan en de toepassing ervan wordt gecontroleerd, is het met de sterk gestegen jaarlijkse productie moeilijk geworden de controles op de uitvoering van de Wet bosbeheer en de toepassing van de richtlijnen op een efficiënte wijze te doen. Binnen het SFISS-programma is er een herziening gedaan van de procedures en zijn deze, waar mogelijk, vereenvoudigd.

Het SFISS is een instrumentbestaande uit onder andere een online portaal waarbinnen de actoren in de bosbouwsector een actieve rol spelen. Bedrijven kunnen zelf hun productie en planningsgegevens digitaal aanleveren binnen het SFISS, waarna er direct een aantal automatische checks wordt uitgevoerd. De veldcontrole van de SBB is hierdoor dan een gerichte controle, waardoor er met beperkte middelen maximale impact kan worden bereikt.

Eenvoudige actoren maken het mogelijk om de duurzaamheid van de operaties te monitoren en aan te sturen. Het vermindert de administratieve rol van de SBB en verlegt de klemtoon naar het bosbouwkundige werk. Hoewel de eerste versie van het SFISS in juli van dit jaar zal worden gelanceerd, zal de SBB het programma in de komende jaren verder versterken.

Crabbe voerde aan dat onderzoek dat in acht tropische landen in de wereld inclusief Suriname is uitgevoerd, heeft aangetoond dat wanneer het bos op een geplande en duurzame wijze wordt geëxploiteerd, de schade aan het bos met 40 procent kan worden verminderd. Ze benadrukte dat samenwerking tussen verschillende actoren noodzakelijk is om duurzaam bosbeer tot stand te brengen.

Het SIFSS-programma maakt het controlesysteem transparant en effectief, zodat actieve bedrijven, houtconcessionarissen, gemeenschapsboshouders en natuurlijke personen in de bosbouwsector makkelijker op een duurzame manier kunnen werken.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel