Voortdurende paspoortzwendel noopt tot verscherpte controle bij naturalisatie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Juli 2019 17:56

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Vreemdelingen kunnen nog steeds vrijelijk beschikken over Surinaamse paspoorten en naar nu blijkt ook over de nieuwe elektronische identiteitskaarten. Na de aanhouding van de 37-jarige Chinees Yi-Jun H. vorige week woensdag op de Johan Adolf Pengel Luchthaven berichtte het Korps Politie Suriname woensdag dat er al eerder Chinezen met illegaal verkregen paspoorten en ID-kaarten zijn aangehouden.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zegt tegen de Ware Tijd dat hij met de leiding van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft gesproken over maatregelen. Zo moet het nalopen worden verzwaard van de gegevens van personen die zich opgeven als te zijn genaturaliseerd of mede-genaturaliseerd.

De nieuwe paspoorten en ID-kaarten hebben meer veiligheidskleppen waardoor het moeilijker is om ermee te frauderen. Daardoor verplaatst de zwendel zich naar andere vlakken, erkent de bewindsman. "Naar ik heb begrepen meldde de man zich met authentieke stukken als zouden zijn ouders genaturaliseerd zijn en hij mede naturalisatie heeft ondergaan. Dus de afdelingen Paspoorten en ID-kaarten verstrekten de documenten toen hij die aanvroeg."

Wat de politie verbaast is dat Yi-Jun H. op 25 juni in Suriname arriveerde en heel kort daarna de documenten kreeg. Daarover fronst ook de minister de wenkbrauwen. "Het onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dat heeft kunnen gebeuren. Mogelijk heeft de man omstandigheden aangevoerd waarom hij versneld de documenten moest verkrijgen." Surinamers krijgen met moeite versneld dergelijke documenten.

Uit de berichtgeving van de politie blijkt het vermoeden te bestaan dat het gaat om een structurele zwendel. "De afdeling Fraude van de politie is bezig met een diepgaand onderzoek." Ook wordt onderstreept dat dit niet het eerste geval is. In feite is met de recente aanhoudingen aangetoond dat de immer durende zwendel rond documenten van vreemdelingen voortduurt.

In 2015 leidde fraude rond buitenlanders tot een rel op het ministerie van Justitie en Politie, waarbij toenmalig minister Jennifer van Dijk-Silos niet lang na haar aantreden de beschuldigende vinger wees richting de Vreemdelingendienst. Niet lang daarna brandde het gebouw waar die afdeling was ondergebracht onder verdachte omstandigheden af. Onderzoeken naar fraude op die afdeling noch naar de brand brachten duidelijkheid.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel