De Grote Suriname-tentoonstelling geïntroduceerd

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Juli 2019 16:02

Voor mij lezen

AMSTERDAM - Het werd een klein feestje in de Amsterdamse Nieuwe Kerk, die later dit jaar het decor zal zijn voor de Grote Suriname-tentoonstelling. Dan zal het feest groter en grootser worden gevierd. Pers en enkele speciale gasten kregen woensdag alvast een voorproefje en aan het enthousiasme te oordelen kan de Grote Suriname-tentoonstelling nu al rekenen op een enorme belangstelling.

"Een tentoonstelling als een biografie van één van de meest diverse landen van Zuid-Amerika", noemen de organisatoren deze expo. Ruim driehonderd objecten, van archeologische vondsten tot hedendaagse kunst, van film- en muziekfragmenten tot sieraden en toegepaste kunst zullen een beeld moeten geven van de rijke culturele waarden van Suriname. De Grote Suriname-tentoonstelling is gemaakt om 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid in Nederland te gedenken.

Tijdens de presentatie is er een tipje van de sluier gelicht. Er zullen niet alleen archeologische voorwerpen en kunstobjecten te zien zijn, maar er is ook een rijke randprogrammering. Zo zijn er zes monologen die gaan over sprekende Surinaamse figuren die hun stempel gedrukt hebben op het Suriname van vandaag, gespeeld door topacteurs.

Kenneth Herdigein kruipt in de huid van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president. Het aanwezige publiek kreeg alvast een deel van deze monoloog mee die met luid applaus werd beoordeeld. Zangeres Jeanine la Rose ondersteunde 'Ferrier' door het beroemde gedicht 'Wan Bon' van Dobru te zingen. Zij werd begeleid door Harto Soemodihardjo op gitaar en Walter Muringen op flügelhorn.

Urmie Plein speelt Judith de Kom, dochter van schrijver, vakbondsman en verzetsheld Anton de Kom. Monic Hendrickx is Nola Hatterman, de actrice, kunstenares en voorstander van een onafhankelijk Suriname en Dorothy Blokland speelt dokter Sophie Redmond, de fameuze vrouwelijke zwarte arts.

Jagernath Lachmon (Prem Radhakishun), Henck Arron (Ruurt de Maesschalk) en Johan Adolf Pengel (Roy Ristie) bespreken hun meningsverschillen over de toekomst van een onafhankelijk Suriname met elkaar. En natuurlijk mag de huidige president Desi Bouterse niet ontbreken in de rij van tot de verbeeltenis sprekende figuren in de Surinaamse geschiedenis. Zijn karakter wordt gespeeld door Michiel Blankwaardt als verteller.

Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname. De expo belicht de bewoners, de plantagecultuur, slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo, de Surinamerivier en de rijke flora en fauna.

Bekende historische momenten staan naast persoonlijke verhalen. Surinamers laten letterlijk hun stem horen in interviews en audiovisuals. De Grote Suriname-tentoonstelling is van 5 oktober tot 2 februari 2020 te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel