Rudi Soekra is niet meer

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juli 2019 21:45

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Rudi Soekra is overleden. Een deel van zijn leven besteedde hij aan het bestuur van Transvaal samen met Paul Faverey. Ook was hij bekend als directeur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Als jongere op Zorg en Hoop heeft Soekra samen met zijn broer George en anderen gestaan aan de wieg van Yellow Birds.

In de jaren zestig speelde hij voor Voorwaarts. "Het verbaasde me dat hij niet neerstreek bij zijn lievelingsclub Transvaal, maar zijn krachten aan Voorwaarts gaf. Misschien omdat zijn oom Menke voorzitter was van  Voorwaarts", vertelt zoon Vincent Soekra aande Ware Tijd. Nickerianen hebben hem als voetballer gekend en mede-oprichter van de club Santos.Vincent Soekra bevestigt dat zijn vader door zijn  landmeetkundige kennis gestationeerd was in Nickerie en in de tweede klasse bij de bond als speler/trainer meedraaide.

"Mijn vader heeft altijd van het voetballen gehouden. Daar lag zijn passie. Ik weet dat hij erg enthousiast was om als eerste directeur bij de SVB de uitdaging te aanvaarden mee te werken aan vernieuwingen binnen de bond. Papa was eigenlijk teleurgesteld dat hij ondanks de potentie die er was in het voetbal in de jaren zeventig  en beginjaren tachtig niet iets blijvends heeft kunnen achterlaten, afgezien van voetballers die in die periode naar Nederland zijn vertrokken."

Tot vóór zijn dood had hij de overtuiging dat er talent en potentie is in Suriname om grotere hoogte te bereiken. "Volgens de inzichten van mijn vader lag het probleem van het Surinaamse voetbal  in de mentaliteit van de spelers, bestuurders, het publiek en de trainers. Ik moet eerlijk zeggen dat hij zich had teruggetrokken maar het sportnieuws regelmatig volgde en hij kon nogal geïrriteerd raken over de toen heersende ontwikkelingen."

De zoon was in 2014 in Suriname en kon zijn vader met moeite interesseren samen naar het stadion te gaan. "Door tegenvallende resultaten en irritatie wilde hij niets weten over stadionbezoek. Naderhand ging hij toch naar jeugdwedstrijden kijken. Bij Puwa Nani heeft hij kleinzonen. Hun moeder heeft ook actief aan sport gedaan."

Rudi Soekra, die vrijdag overleed, werd 77 jaar. Hij laat zijn vrouw Yvonne, zonen Bryan en Vincent en dochters Morice en Claire na. Soekra wordt woensdag begraven te Mariusrust.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel