‘Ik heb het gevoel dat nog niet iedereen overtuigd is’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 Juni 2019 09:12

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Het zal pijn doen als men later geen weerstand kan bieden, terwijl men de ruimte heeft gehad om maatregelen te treffen.” Dit stelt professor Sieuwnath Naipal, die zich al jaren inzet om de gemeenschap bewust te maken van de noodzaak van herstel van het mangrovebos. Hij is in 2015 gestart met een project te Weg naar Zee, waarmee erosie van de kust moet worden tegengegaan.

De wetenschapper is niet ontevreden tot nu toe, maar er kan meer ondersteuning worden geboden vooral vanuit onder meer de private sector. "We moeten misschien beter bij elkaar zitten en praten hierover, zodat wij een gericht beeld kunnen hebben. Ik heb het gevoel dat nog niet iedereen overtuigd is, maar het moet want de tijd dringt." Eerder heeft hij een soortgelijk project succesvol uitgevoerd in Coronie. Mangrove staat volgens hem bij het begin van de voedselketen en van het vastleggen van zuurstof.

Naipal onderstreept dat het mangroveproject onder meer belangrijk is in verband met klimaatverandering en stijging van de zeespiegel. "Waarom we dit project hebben uitgevoerd is om te laten zien dat er andere methodieken zijn om de kust te verdedigen en ook voor het scheppen van ruimte voor de biodiversiteit. Het is een methodiek die met stijging van de zeespiegel meegaat. Er zijn tal van voordelen die we daaruit kunnen halen en onze bedoeling is om te laten zien dat het systeem werkt."

Het project moet volgens hem geperfectioneerd en overgenomen worden door bedrijven die zich voldoende bewust zijn van het belang ervan. Hij stelt dat er een plan is ingediend bij de de regionale Organisatie van het Verdrag voor Amazonische Samenwerking (Acto). "De verwachting is dat het goed zal aflopen, maar we zitten niet stil. We blijven donoren zoeken voor materiaal om door te kunnen werken en hebben intussen achthonderd meter veilig gesteld."

Naast ondersteuning vindt hij specifieke wetgeving, waarmee voorkomen kan worden dat mangrove wordt gekapt, belangrijk. Hij pleit ook voor het instellen van kustbeheer. "Wat wij nu in het veld doen is aangeven dat kappen niet mag en we leggen uit wat de gevolgen ervan zijn, maar je hebt niets waarop je kan terugvallen. Als er een wet is kan je die gebruiken."

Dit jaar zijn er al drieduizend mangroveplantjes in de grond gezet. Het streven is om de tienduizend te halen. Naipal verwacht in de vakantie meer vrijwilligers om te helpen met planten. Er zijn voor de kust kwelders aangelegd waarmee de golven worden gebroken en tegelijkertijd zanddeeltjes en slib worden opgevangen. Momenteel wordt nog een kwelder aangelegd, die nodig is om te kunnen planten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel