Justitie komt niet ver in onderzoek cocaïne zaken

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 Mei 2019 15:39

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In het onderzoek naar de vermeende cocaïne dropping met een drugsvliegtuig in het district Brokopondo, is Justitie niet veel opgeschoten. Op de plek waar het vliegtuig is terechtgekomen is ook het lijk van een man van buitenlandse komaf aangetroffen.

Justitieminister Stuart Getrouw rapporteerde gisteren aan De Nationale Assemblee dat uit informatie van de afdeling Kapitale Delicten, niet is gebleken dat het hier ging om een drugsdeal of drugslanding. Wel bestaat het vermoeden dat er wel degelijk sprake moet zijn geweest van een drugsdeal die uit de hand is gelopen. Getrouw zegt dat niet moet worden uitgesloten dat naast drugs er ook sprake is geweest van een wapendeal. Echter, bij het onderzoek zijn geen sporen van drugs of wapens aangetroffen. Wat het lijk betreft, blijkt uit onderzoek dat het ontzielde lichaam van de man wel is gesleept naar de plek waar het is aangetroffen.

In het geval van de vondst van enkele flessen vloeibare cocaïne op de haven deelde Getrouw mee dat de Narcotica Brigade pas op 17 mei rond half vier in de middag informatie hierover heeft gekregen. De douanerecherche was die dag gestuit op een onbekende hoeveelheid vloeibare drugs die was verwerkt in stroop. Echter is verzuimd tijdig hierover te rapporteren aan de politie, die tijdens onderzoek diezelfde dag, geen sporen van drugs heeft aangetroffen. Nadat contact was opgenomen met het hoofd van de douanerecherche kreeg de politie te horen dat die nog bezig was met het onderzoek en dat de zaak pas op 20 mei aan haar zou worden overgedragen.

Op 20 mei heeft de politie wederom onderzoek gedaan op de haven. In een kantoor werden acht flessen stroop aangetroffen waarin vloeibare cocaïne was verwerkt. In de loods waar oorspronkelijk de flessen waren ontdekt werd eveneens onderzoek gedaan, maar werd niets gevonden. In de kwestie waar in Frankrijk drugs is gevonden zegt Getrouw dat er geen officiële berichten zijn dat die drugs uit Suriname afkomstig is.

De vondst van de vloeibare drugs is door Abop-parlementariër Edward Belfort aan het licht gebracht. Volgens zijn informatie zouden er meer flessen zijn aangetroffen. Ook wijst hij erop dat de douanerecherche niet alle flessen zou hebben overhandigd. In plaats van acht zouden er maar zeven flessen aan de politie overhandigd. Hij verwijt Justitie niet in staat te zijn de drugscriminaliteit in het land voldoende en adequaat aan te pakken.

Parlementariër Krishnakoemarie Mathoera (VHP) heeft eerder tijdens de begrotingsbehandeling haar bezorgdheid uitgesproken over het zwakke optreden van Justitie als het gaat om de bestrijding van de drugscriminaliteit. Volgens haar voert de regering en gedoogd beleid hieromtrent. Een afname van budgetering van 20 miljoen US dollar in 2010 naar nu 1 miljoen US dollar is voor haar het bewijs dat de regering geen ernst maakt met drugsbestrijding.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel