Gouddelvers Nieuw-Koffiekamp met sterke arm verwijderd uit goudmijn Iamgold

Goudzoekers Nieuw-Koffiekamp in de goudmijn van Iamgold. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

31 Mei 2019 13:15

Voor mij lezen

“We stelen niet; we zijn van het dorp en we hebben geen andere keus. In plaats van dat we gaan inbreken in iemands woning, we go liever in’ a mijn. Het is zwaar werk fu piki ston en daarna uitwerken,” zeggen de gouddelvers van het dorp Nieuw-Koffiekamp, die met de sterke arm uit de goudmijn zijn verwijderd in opdracht van Iamgold Rosebel Goldmines, in gesprek met Suriname Herald. Vanuit Paramaribo zijn er politie-eenheden naar het gebied afgereisd.

De goudzoekers vragen om een kans. “We moeten veel doen om een gram goud te vinden,” vertellen zij.

Ook onderkennen zij dat de multinational hen de gelegenheid heeft gegeven om in shiftverband goud op te rapen in de goudmijn. Echter, de groep is groter geworden. De gezinnen moeten ook onderhouden worden, merken zij op.

Kalista Prior, basja van Nieuw-Koffiekamp, zegt in gesprek met Suriname Herald dat zij op de hoogte is van wat er gebeurt in de goudmijn. De groep is groter geworden, omdat er ook heren van buiten komen. Hierom heeft de multinational maatregelen getroffen.

De basja vertelt ook dat de groep uit ongeveer zeventig heren bestond. Nu is het aantal tweehonderd. Zij zegt dat zij met de kapitein hierover zal praten om te kijken hoe zij tot een oplossing kunnen komen wat niet makkelijk is. Naar haar zeggen is er geen zicht op wie binnenkomt. “Je kan de mensen ook niet wegsturen; we zijn het niet gewend,” aldus Prior.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel